Negyedmilliárd eurós beruházási csomag életminõség javításra
2018.10.26
Az Európai Bizottság az uniós költségvetésben 243 millió eurós, a LIFE program projektjeire elõirányzott beruházási csomagot hagyott jóvá, amellyel a természet és a környezet védelmét, valamint az életminõséget kívánja támogatni Európa fenntarthatóbb és karbonszegény jövõre való átállása során.

A környezetvédelmi és éghajlat-politikai LIFE program keretében nyújtott uniós finanszírozás összesen 430,7 millió EUR további beruházást generál 142 új projekt keretében. Számos transznacionális projekt finanszírozása révén a LIFE hatása minden uniós tagállamban meg fog nyilvánulni.

Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelõs biztos így nyilatkozott: „A LIFE program továbbra is olyan projektekbe ruház be, amelyek javítják életminõségünket, környezetünket és a természetet. Segítséget nyújt számos tehetséges európainak ahhoz, hogy megoldást találjanak a jelenlegi legnagyobb környezetvédelmi problémákra, mint például a légszennyezés, a vízhiány, a mûanyaghulladék, a biológiai sokféleség és az erõforrások fogyása. És továbbra is jó ár-érték arányt biztosít.”

Miguel Arias Cañete, az éghajlat- és az energiapolitikáért felelõs európai biztos hozzátette: „Ezek az innovatív projektek jól mutatják az európai együttmûködés hozzáadott értékét. A kibocsátások csökkentésére és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség növelésére irányuló legjobb módszerek kidolgozása és megosztása révén Európa-szerte támogatják a 2030-ra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai keret végrehajtását.”

A legnagyobb kihívások kezelése

A program keretében 196,2 millió euró jut a környezetvédelemmel és az erõforrás-hatékonysággal, a természettel és a biológiai sokféleséggel, valamint a környezetvédelmi irányítással és tájékoztatással foglalkozó projektekre.

Ez többek között jelentõs beruházásokat foglal magában olyan projektekbe, amelyek a mûanyag nagyobb mértékben történõ újrahasznosítását teszik lehetõvé. A mûanyaghulladéknak az autó-, az építõ- és a csomagolóipar által felhasználható, jó minõségû nyersanyaggá történõ alakítása csak egyike azon példáknak, hogy a LIFE program hogyan nyújt gyakorlati támogatást az Európai Bizottság által a mûanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégiában megfogalmazott célok eléréséhez.

A LIFE program továbbra is élen jár a természet biztosította értékes ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos tudatosság fokozására, valamint a veszélyeztetett élõhelyek és fajok védelmére irányuló erõfeszítések terén. A LIFE program számos természetvédelmi projektje járul hozzá a természetre vonatkozó uniós cselekvési terv végrehajtásához: kezdve azokkal, amelyek az emberek és a vadvilág közötti konfliktusokat igyekeznek csökkenteni Görögországban, Olaszországban, Romániában és Spanyolországban egészen azokig, amelyek fenntartható mezõgazdasági gyakorlatokat kívánnak elõmozdítani Olaszországban, Máltán és Spanyolországban.

Az éghajlatváltozás elleni fellépés terén az EU 46,8 millió euró összegû beruházással támogatja az éghajlatváltozás mérséklésével és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással foglalkozó, valamint az irányítást és a tájékoztatást érintõ projekteket. Ennek keretében gyakorlati támogatást nyújt a tagállamok számára ahhoz, hogy összeállítsák a 2030. évre szóló nemzeti éghajlat- és energiaterveiket, amelyek révén 2030-ig – az 1990-es szinthez képest – kollektíven legalább 40%-kal csökkenhetik majd az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A LIFE program keretében nyújtott finanszírozás a mezõgazdaságnak és az erdészetnek is segít alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, valamint segít ellenállóbbá tenni a közösségeket a szélsõséges idõjárási eseményekkel szemben, az áradásoktól és a hõhullámoktól kezdve egészen a vízhiányig.