Országos melegrekord dõlt meg hétfõn
2018.10.30
Az országos és a fõvárosi napi melegrekord is megdõlt hétfõn. Egy Csongrád megyei településen 27 foknál is melegebb volt, és több mint 10 fokkal melegebb volt az országban az ilyenkor szokásosnál - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfõn Facebook-oldalán.

Eddig október 29-én Szerepen volt a legmelegebb, ahol 1923-ban 25,9 Celsius-fokot mértek. Most több mint egy fokkal melegebb volt, a Csongrád megyei Kübekházán 27,1 fokra melegedett a levegõ.

A fõvárosban 90 éves rekord dõlt meg. 1928 óta 23,5 fok volt a napi fõvárosi rekord. Most Budapesten két mérõhely - a II. kerületben és Újpesten - is 24,3 fokig emelkedett a hõmérséklet.A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy hétfõn az országos átlagos maximum 24 fok körül alakult, ami 11 fokkal magasabb az ilyenkor szokásos 13 foknál. A mostani maximumok június elsõ felére, illetve szeptember elejére jellemzõek Magyarországon - jegyezték meg.

Hétfõn éjjel délnyugat felõl hidegfront érkezett erõs, viharos széllel, esõvel, záporral néhol zivatarral. Ugyanakkor a front mögött sem esik vissza jelentõsen a hõmérséklet. Az átlagos maximum október végén általában 13 fok körül alakul, de a következõ napokban is jóval ezen értékek fölött marad a hõmérséklet. Az elõrejelzés szerint kedden a csapadék fokozatosan kelet felé szorul vissza, nyugat felõl egyre nagyobb területen süt ki a nap. Legtovább északkeleten és az Északi-középhegység vidékén maradhat felhõs az ég. A szél sokfelé lesz erõs, a Kisalföldön és a hegyekben viharos lökések is lesznek, de ezek estére megszûnnek. A legalacsonyabb hõmérséklet 11-18 fok között alakul, az északkeleti határ közelében lehet a leghûvösebb. A legmagasabb nappali hõmérséklet 17-23 fok között várható.

A meleg nagy károkat okozhat a földeken

A hétvégén illetve a hétfõn hajnalban hullott esõ sokat segített a fejlõdésben lévõ repce és õszi búza vetéseken, de a talajoknak további csapadékra lenne szükségük a mélyebb rétegek átnedvesítéséhez. A hosszú hetek óta tartó, az átlagnál melegebb idõjárás azonban már kedvezõtlenül hat a túlfejlett állományokra.