Továbbra is az ingatlanalapokba áramlik a tõke
2018.11.16
Októberben 0,1%-kal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon. A kötvényalapokból 26 milliárd forint távozott, míg az ingatlanalapokba 33 milliárdnyi friss tõke érkezett.

Ami a tõzsdéket illeti, mind a fejlett, mind a fejlõdõ világ tõzsdéin jelentõsebb korrekciót tapasztalhattunk. Ehhez képest a BÉT igen jól teljesített, hiszen itt csak stagnálást láthattunk. A devizapiacon mind dollárral, mind az euróval szemben gyengült a forint, elõzõhöz képest nagyobb mértékben.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tõkeáramlások eredõje 19 milliárd forintos pluszt mutat. Az egyes kategóriákon belül vegyes kép rajzolódik ki, de a lényeg változatlan: a kötvényalapokból 26 milliárd forint távozott, míg az ingatlanalapokba 33 milliárdnyi friss tõke érkezett. A kötvényalapok vagyona már jelentõsen 1.000 milliárd forint alatt van, az ingatlanalapok vagyona pedig meghaladta az 1.400 milliárdot. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 4 milliárd forinttal, azaz 0,1 százalékkal nõtt októberben. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.308 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok vagyona jelentõsen növekedett a hónap során, ami gyakorlatilag a hazai likviditási alapoknak köszönhetõ, ahová 46 milliárdnyi friss tõke érkezett. Ez nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy ezúttal a tõkemozgások eredõje is pozitív volt. Összesen 41 milliárnyi tõke áramlott be, a vagyonnövekedés pedig elérte a 6,7%-ot.

A kötvényalapokból 26,6 milliárdnyi tõkét vontak ki a befektetõk. Csak a hazai rövid futamidejû kötvényalapokból 23,2 milliárdnyi tõke távozott. A szabad futamidejû kötvények esetében is a visszaváltások kerültek többségbe: 4,2 milliárdnyi tõke távozott. A hosszú futamidejû kötvényeknél nem a visszaváltások kerültek túlsúlyba igaz, a friss tõke mindössze 0,8 milliárd. Mindennek eredõjeként a kötvényalapok vagyona összességében 2,7%-kal csökkent októberben.

A vegyes alapoknál csak a dinamikus alkategória esetében érkezett friss tõke, így összességében 10,6 milliárd lett a tõkekiáramlás. A dinamikus vegyes alapokba 2,1 milliárdnyi tõke érkezett az elmúlt hónapban, míg a kiegyensúlyozott és óvatos alapok esetében tõkekiáramlást figyelhettünk meg. Elõbbi esetében 2,2; utóbbi esetében 10,5 milliárd a visszaváltási többlet. A hozamok és a tõkekiáramlás eredõjeként a vagyon nagysága végül csak 2,3%-kal csökkent.

A részvényalapokba 1,4 milliárdnyi tõke érkezett, de a hozamok nem alakultak kedvezõen, így összességében a részvényalapok vagyona csökkent 3%-kal.

A tõkevédett alapok vagyona ezúttal csak kismértékben csökken. A csökkenés mértéke százalékban kifejezve a hónap során 0,3% volt. A tõkekivonás megközelítette a 4 milliárd forintot, de a hozamok ennek egy részét kompenzálni tudták.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 11 milliárdnyi tõke távozott. A hozamok némileg korrigálni tudták a visszaváltásokból adódó csökkenést, így a vagyon nagysága csak 0,6%-kal csökkent. Ismét helycsere történt a 2. és a 3. helyezett között. Ezúttal az abszolút hozamú alapok állnak a dobogó második fokán, ami a vagyon nagyságát illeti. Mivel jelenleg mindkét kategória vagyona csökkenõ trendet mutat, így nyitott a kérdés, hogy év végén melyik fog az ingatlanalapok mögött a második helyen végezni. Az is kérdés, hogy 1.000 milliárd fölött tud-e a két kategória vagyona maradni.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban az értékesítéseket 16,8 milliárd forinttal haladták meg az visszaváltások. Mivel a hozamok ezúttal sem tudtak segíteni, így a vagyonváltozás összeségében mínusz 8,8% lett.

Az ingatlanalapokba ebben a hónapban közel 33 milliárdnyi friss tõke érkezett, ami továbbra is kimagasló érték. A beáramló tõkéhez hozam is kapcsolódott, így összességében 2,6%-kal nõtt a kategória vagyona a hónap során. Egy kérdés maradt: Eléri-e a nyilvános ingatlanalapok vagyon évvégére az 1.500 milliárdos határt?

Az árupiaci alapoknál 4,4 milliárdos tõkebeáramlást láthattunk a hónap során, azonban a hozamok kedvezõtlenül alakultak. Mindennek eredõjeként a vagyonnövekedés 2,1%-ot mutat.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tõkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok is kedvezõen alakultak, így a vagyon nagysága 1,6%-kal növekedett.