Allianz: még mindig nem nyílt ki az amerikaiak szeme!
2012.01.04
A tavalyi évet jellemzõ igen magas munkanélküliség, csökkenõ lakásárak és tõzsdei volatilitás ellenére az amerikaiak 80%-a 2012-ben sem kíván nagyobb figyelmet szentelni a pénzügyi tervezésnek – derül ki az Allianz észak-amerikai életbiztosítójának felmérésébõl.

A pénzügyi fókusz hiánya soha nem volt ilyen magas a három éves múltra visszatekintõ felmérések során, még 2009-ben is mindössze a megkérdezettek 67%-a válaszolta, hogy nem foglalkozik pénzügyi tervezéssel.

Az indokok között 17% említette a pénzügyi szakember/tanácsadó hiányát. Az Allianz Life alelnöke, Katie Libbe szerint azonban „mindenkinek, jövedelmi helyzettõl függetlenül nagyobb figyelmet kellene szentelnie a pénzügyi tervezésnek, akár egyedül, akár egy sor online eszköz segítségével, akár pénzügyi szakértõ bevonásával. Az elmúlt néhány év megtanította, hogy fel kell készülnünk a bizonytalan helyzetekre és kockázatokra. Egy alapos pénzügyi terv ugyanis segíthet a megtakarítások növelésében.”

Ami az újévi fogadalmakat illeti, az amerikaiak többsége fontosabbnak tartja a fogyókúrát, a pénztárcájánál: 49%-uk inkább diétával, sportolással kapcsolatos fogadalmakat köt, miközben a pénzügyek jobb kezelésére csak 43% fogadkozik. Az Allianz felmérésében egy rangsort is fel kellett állítaniuk a megkérdezetteknek, hogy mit tartanak a legfontosabbnak 2012-ben az alábbi öt terület: egészség/wellness, pénzügyi stabilitás, foglalkoztatás, oktatás és szabadidõ közül. A megkérdezettek 45%-a az egészségügy/wellnesst választotta, a pénzügyi stabilitást mindössze 30%.

A válaszadók 48%-a a munkanélküliség megemelkedését tartotta 2011 legaggasztóbb jelenségének, 23%-uk a költségvetés helyzetét, rendre 15%, 10% és 5% pedig a lakásárak csökkenését, a volatilis tõkepiacokat és az európai adósságválságot.

Mindezek ellenére, arra a kérdésre, hogy idén kisebb, vagy nagyobb eséllyel fordulnak pénzügyi szakemberhez, mint 2011-ben, a válaszadók közel harmada (31%) idén még kisebb esélyt lát erre, és mindössze minden ötödik mondta, hogy idén nagyobb valószínûséggel kér segítséget szakembertõl.