Visszakaphatják ingatlanjaikat a bedõlt devizahitelesek
2018.11.20
A kormány célja, hogy lehetõleg minden család saját otthonban élhessen. A benyújtott törvényjavaslat szerint visszaadnák lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelõ Program résztvevõinek. A bérleti díjat rendszeresen megfizetõ bérlõk kedvezõ feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaiknak - közölte a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelõs Tárca Nélküli Minisztérium.

A NET Zrt.-t a devizahiteleseket segítõ intézkedéssorozat, az Otthonvédelmi Akcióterv keretében hozta létre a kormány 2011-ben. A NET programban az állam megvásárolta a hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát és biztosítja számukra évek óta a bérlés lehetõségét. A program rendkívül sikeres állami otthonvédõ intézkedés, amelynek köszönhetõen 36 ezer otthont tudtunk megvédeni, és mintegy 154 ezer ember menekült meg úgy a többmilliós hiteltartozástól, hogy továbbra is az otthonában maradhatott.

A kormány az elmúlt idõszak gazdasági növekedése eredményeként számos, a családok és állampolgárok megélhetését javító, munkavállalási lehetõségét erõsítõ intézkedéseket vezetett be, melynek köszönhetõen a bérlõk többségének helyzete az elmúlt években stabilizálódott.

Az otthonteremtési intézkedések újabb mérföldköve, hogy a NET program keretében az érintett bérlõk ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi otthonuknak. A törvényjavaslat alapján ugyanis a kormány rendkívül kedvezõ visszavásárlási feltételeket teremtene, ezáltal biztosítva részükre hosszú távú otthonteremtési lehetõséget.

A javaslat elfogadása esetén a kormány felajánlaná az egyösszegû visszavásárlást, melynek során a vételárat csökkentené a bérlõ által korábban megfizetett bérleti díjak összege, kamat felszámítására nem kerülne sor az állam részérõl és további százalékos mértékû kedvezmény igénybevételére is lehetõség nyílna a bérlõ ez irányú igénye esetén. A kedvezményes ajánlattal a bérlõk közeli hozzátartozói is élhetnének. Így visszakaphatják ingatlanjaikat a korábbi tulajdonosok.

Azon bérlõk esetében, akik nem tudnak élni az egyösszegû visszavásárlás lehetõségével, a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani. A nehéz anyagi helyzetben lévõk számára pedig továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérleti díj megfizetése mellett továbbra is bérlõk maradhatnak.

A kormány további jelentõs terhet kíván levenni az emberek válláról azzal, hogy a tulajdonszerzés kapcsán felmerülõ anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli. Ha a törvényt elfogadja a parlament, akkor a NET Zrt. hivatalosan is értesíti az érintetteket a lehetõségrõl, és a lakás egyösszegû visszavásárlásáról szóló szerzõdést a tervek szerint 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni ezzel a lehetõséggel.

A benyújtott törvényjavaslat elfogadása újabb segítséget jelenthet az egykori devizahiteleseknek. Míg a balliberális kormány cserbenhagyta az embereket, megszüntette az elsõ Orbán-kormány otthonteremtési programját, elvette az otthonteremtési kedvezményeket, segítség nélkül hagyta az otthonteremtõket, és kockázatos devizahitelbe hajszolta õket, emiatt vesztették el sokan a lakhatásukat biztosító otthonukat.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli miniszter által kidolgozott, nemzetközileg is egyedülálló intézkedés lehetõvé tenné, hogy a kormány otthonteremtési céljaival összhangban, a NET programban résztvevõ, korábban nehéz helyzetbe került devizahitelesek végérvényesen visszakaphassák a bankok által elvett otthonukat.