CIG Pannónia: meglehet a 2 milliárdos adózott profit
2018.11.21
Normalizálódó nyereséggel és csökkenõ díjbevétellel zárta a harmadik negyedévet a CIG Pannónia, az idõbeni összehasonlítást azonban a portfóliótisztítás folytatódása, korábbi egyszeri tételek, sõt számviteli változások is nehezítik. Úgy tûnik azonban, kis év végi hajrával meglehet a 2 milliárdos adózott profit – írja a Portfolio.hu.

A biztosító teljes díjbevétele 5,580 milliárd forint volt három hónap alatt, ami 6,8%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor ennek a visszaesésnek a hátterében nagyrészt az új számviteli szabályok állnak.

Egy év alatt a befektetéshez kötött (unit-linked) életbiztosítások díjbevétele 10%-kal csökkent a CIG Pannóniánál, a hagyományos életbiztosítások díjbevétele viszont csaknem 8%-kal emelkedett, ami arra enged következtetni, hogy zajlik az életbiztosítási termékportfólió diverzifikációja. Az egészségbiztosítások pedig a piaci trendeknek megfelelõen kétszámjegyû, 20%-os növekedést mutatnak 2017 harmadik negyedévéhez képest.

A díjbevétel visszaesését a portfóliótisztítás folytatódása is okozza: júniusban például a lakossági casco ügyfélállományt szüntette meg a biztosító, és értékesítette vagy kifuttatta az elmúlt két évben több, az MKB biztosítóktól örökölt portfólióját, termékét is. A portfóliótisztítás hatásával együtt a nem-életbiztosítási díjbevételek több mint 6%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

Az életbiztosítási üzletágban csökkent a korábbi szerzõdések megújításából származó díjbevétel, ezen 2,6 milliárd forint díjbevételt realizált a biztosító. Több folyt be viszont új szerzõdésbõl, mint egy évvel korábban: 510 millió forint díjbevétele keletkezett az új szerzéseken a társaságnak.

A Concorde várakozása szerint idén 2,05 milliárd forint lehet a társaság adózás utáni eredménye, mégpedig a vártnál jobb nem-életbiztosítási kárhányad és a vagyonkezelés jó teljesítménye miatt. Eddig ebbõl 1,561 milliárd forintot teljesített a biztosító.