Katasztrófák: a tavalyi a rekordok éve volt!
2012.01.05
A természeti katasztrófákhoz, így a földrengésekhez – lásd a tavalyi japán vagy új-zélandi földrengéseket - kapcsolódó kártérítési igények nagysága tavaly rekordot döntött: elérte a 105 milliárd dollárt – derül ki a világ legnagyobb biztosítójának jelentésébõl.

A márciusi - mintegy 16 ezer halálos áldozatot követelõ - japán földrengés és cunami által a biztosítóknak okozott károk nagysága becslések szerint 35-40 milliárd dollárt tett ki – közölte a Munich Re. A februári új-zélandi földrengés további 13 milliárd dollárral növelte a biztosítói kárigényeket.

Egyedül a földrengések körülbelül a felét tették ki tavaly az összes természeti katasztrófa által okozott károknak, melyek meghaladták a 2005-ben, a Katrina hurrikán által felállított 101 milliárd dolláros rekordot.

„Normál esetben az idõjárással összefüggõ természeti katasztrófák okozzák a legtöbb biztosítói kárt” –állítja a Munich Re. A jelentõs biztosítói kárkifizetések ellenére, szakértõk szerint a károk nagysága önmagában nem volt akkora, hogy az a viszontbiztosítók árképzésére kihasson.

Ami a természeti katasztrófák által okozott teljes veszteség nagyságát illeti – beleértve a biztosítással nem fedezetteket is – ezek tavaly mintegy 380 milliárd dollárt tettek ki, amely szintén meghaladja a 2005-ös, 220 milliárd dolláros rekordot.

A Munich Re adatai kissé eltérnek a rivális Swiss Re múlt hónapban megjelent számításaitól, utóbbi ugyanis az ember által okozott katasztrófákat is számításba vette.