28 milliárd forintnyi adót spóroltak meg idén az öngondoskodók
2018.12.10
A 2017-ben benyújtott bevallásokban szereplõ adatokhoz képest idén több mint 107 ezerrel nõtt az nyugdíjcélú megtakarításaik után adókedvezményt igénybevevõk száma. Aki idén indít nyugdíjcélú megtakarítást, az jövõre akár 280 ezer forintos összegû adójóváírással is számolhat – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium közleményében.

Az öngondoskodást adókedvezményekkel segíti a kormány. Idén mintegy 710 ezren vettek igénybe adókedvezményt az önkéntes pénztári megtakarításaik után, az érintettek összesen több mint 28 milliárd forintnyi adót spóroltak meg – írták.

A tárca szerint a családok, a lakosság pénzügyi tudatosságának a javulását is igazolja az, hogy a 2017-ben benyújtott bevallásokban szereplõ adatokhoz képest idén több mint 107 ezerrel nõtt az nyugdíjcélú megtakarításaik után adókedvezményt igénybevevõk száma, vagyis ennyivel többen választották az öngondoskodásnak ezt a népszerû, a kormány által adókedvezménnyel is támogatott formáját.

Kiemelik: a kormány célja a kiszámítható nyugdíjas évek támogatása, a pénzügyi tudatosság fejlesztése és az öngondoskodás erõsítése. Alapvetõen három nyugdíjcélú megtakarítás létezik: a nyugdíj-elõtakarékossági számla (NYESZ), a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár.

A tájékoztatás szerint minden befizetés után igénybe vehetõ az adókedvezmény, ami a befizetések 20 százaléka, de az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári befizetésnél maximum egy évben 150 ezer forint, a nyugdíj-elõtakarékossági számlánál legfeljebb 100 ezer (illetõleg 130 ezer), a nyugdíjbiztosítási szerzõdés esetén pedig 130 ezer forint a felsõ korlát.

Ha valakinek több nyugdíjcélú megtakarítása is van, akkor az adókedvezmény éves korlátja még magasabb: 280 ezer forint. Az adókedvezményt azok a magánszemélyek, akik még idén kötnek ilyen szerzõdést, már jövõre igénybe is vehetik.