Jövõre a peremkerületekben drágulhatnak a lakások
2018.12.17
Több friss adat is igazolja, hogy rég volt hasonlóan kedvezõ helyzetben a magyarországi lakáspiac. A lakások iránti kereslet erõs, ez fokozza a lakásépítési kedvet, ami az építõipart és a GDP-növekedést is hajtja. Az ingatlan.com szerint december közepén több mint 9 ezer új lakás volt elérhetõ a piacon.

A lakáspiacról érkezõ közvetlen adatokból egyértelmûen látszik, hogy évek óta élénk a piac, de az is fontos, hogy a lakáspiac hozzájárul a gazdasági fejlõdéshez. Az ingatlan.com legújabb elemzésébõl kiderül, hogy a részben a lakásépítéseknek köszönhetõen bõvülõ építõipar az elsõ negyedévben 0,4 százalékpontot tett hozzá a GDP-növekedéshez, a másodikban már 0,8 százalékpontot, a harmadikban pedig 1,1 százalékpontot.

Balogh László az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje azt mondta: “Amellett, hogy a lakáspiac hozzátesz a növekedéshez, fordítva is hasonló a helyzet. Ameddig ugyanis bõvül a gazdaság, és a lakosság jövedelme is emelkedik, addig a lakáspiacon is folytatódhat az élénkülés.”

Hány új lakás vár gazdára?

Az ingatlan.com elemzése szerint az év elsõ kilenc hónapjában több mint 10 ezer lakás készült el, ami 28 százalékos éves növekedést jelent. A lakáspiac erejét pedig az is mutatja, hogy bár jelentõs a magánszemélyek körében is az építési kedv, a vállalkozások esetében is ez a helyzet. Tavaly az eladásra készült lakások száma meghaladta a 7 ezret, ami hétéves csúcsot jelentett. A tempó pedig az idén is megmaradt, és várhatóan 10 ezer olyan lakást adhatnak át, amit a vállalkozások értékesítési céllal építettek.

Az ingatlan.com adatai szerint december közepén csak Budapesten 2462 ingatlanhirdetésben több mint 5 ezer új lakást kínáltak eladásra az építtetõk, vidéken pedig több mint 4 ezer lakás várt gazdára. Az új lakások esetében budapesti átlagos négyzetméterár 769 ezer forint volt december közepén, az ország többi településén pedig 445 ezer forintot tett ki. “A fõvárosban kerületenként is jelentõsek az eltérések. Öt kerület is van, ahol 1 millió forintot meghaladja az átlagos négyzetméterár, de három külsõ kerületben 500 ezernél is kisebb az átlag. Vidéken pedig elsõsorban a megyeszékhelyeken erõs a kínálat, az árak pedig szintén különbözõek. A debreceni új lakásoknál például a négyzetméterenkénti átlagár 465 ezer forint, ezzel szemben Miskolcon 300 ezer forint” - mondta Balogh László.

Lassabb drágulás várható 

Az ingatlan.com elemzésében elõrejelzést is adott a lakásárak várható alakulására. A következõ idõszakban a gazdasági növekedés folytatódhat, a lakossági anyagi helyzete is javulhat a nettó reálbérek emelkedése nyomán, mindezek támaszt adnak a lakáspiacnak. “Az áremelkedés azonban jövõre jóval szelídebbé válhat, mert sok helyen a vevõk már nem bírják tartani a lépést a lakásdrágulással.” - fogalmazott Balogh László. Budapesten például a legmagasabb árfekvésû belsõ kerületekben már kevés a tér a további jelentõs drágulásra. Ez inkább a peremkerületekben lehet számottevõ, mert a belsõ kerületekben az utóbbi években bekövetkezett áremelkedés sok lakávásárlót terel a külsõ városrészek felé.