Felügyeleti biztos a Dimenzió Biztosító Egyesületnél
2016.05.13
Az MNB átfogó vizsgálatának lezárásáig felügyeleti biztost rendelt ki a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyezõ Egyesülethez az annál tapasztalt tõkeproblémák, informatikai, illetve az eszközök nyilvántartására vonatkozó hiányosságok miatt. Az egyesület tagjainak megtakarításai, a biztosító tartalékai rendelkezésre állnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett végzésében felügyeleti biztost rendelt ki a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyezõ Egyesülethez (Dimenzió egyesület). Az intézkedés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által az egyesületnél jelenleg folytatott átfogó vizsgálat lezárultáig, de legföljebb 180 napig marad érvényben. A biztosi feladatokat a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. által kijelölt felügyeleti biztos látja el, aki átvette az egyesület irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelõ mûködésrõl. A jegybanki intézkedés a Dimenzió-csoport semmilyen más tagját nem érinti.

Az MNB – a pénzügyi felügyelési feladatokat ellátó PSZÁF, illetve a jegybank korábbi kötelezéseit követõen – 2016 áprilisától korlátozott terjedelmû átfogó vizsgálatot folytat a Dimenzió egyesületnél.

A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a szavatolótõke elégtelen mértéke, az ügyfelek számára lényegi információkat tartalmazó adatbázisok, informatikai rendszerek nem kielégítõ mûködése, illetve a Dimenzió egyesület által befektetett eszközök nyilvántartásának megfelelõségével kapcsolatos jelentõs hiányosságok miatt volt halaszthatatlanul szükséges ideiglenes intézkedésként a felügyeleti biztos kirendelése. 

A jegybank adatai szerint a Dimenzió egyesületnél az ügyfél-megtakarítások fedezetéül szolgáló biztosítástechnikai tartalékok jelenleg rendelkezésre állnak, az eszközfedezettség megfelelõ, ugyanakkor ezt veszélyeztetõ, negatív folyamatot tárt fel a vizsgálat, melynek megakadályozása érdekében szükséges a felügyeleti beavatkozás. Az egyesület piaci részesedése jelenleg viszonylag csekély, mindössze 0,7 százalékos a hazai életbiztosítási piacon, az ügyfélszerzõdések száma néhány tízezres.