Közelít az influenza szezon: érdemes mielõbb oltást kérni!
2018.12.19
Az influenzajárvány általában a karácsonyi és az újévi ünnepek után, januárban éri el hazánkat. A védekezés érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolja a védõoltást. Mivel a védettség az oltás beadását követõen körülbelül két hét alatt alakul ki, ezért azok, akik a napokban megkapják az oltást, már védetten kezdhetik az új esztendõt, kerülhetik el a megbetegedést.

Akárcsak az elõzõ szezonban, most is 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésére. Térítésmentes védõoltásra azok jogosultak, akik egy esetleges megbetegedés során nagyobb kockázatot viselnek, akár súlyos szövõdmények kialakulásával kell számolniuk. Egészségi állapotuktól függetlenül ide tartoznak a 60 évesnél idõsebbek, valamint az idült (például légúti, keringési, immunrendszeri) betegségben szenvedõk. Szintén térítésmentes az oltás a várandós nõknek a másállapot teljes ideje alatt, mert náluk a magas láz adott esetben nagy problémát okozhat. Az egészségügyben és a szociális területen dolgozók számára is javasolt és térítésmentesen elérhetõ a védõoltás. A jogosultak körérõl részletes tájékoztató található a www.antsz.hu/influenza oldalon. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azoknak is ajánlja az influenza elleni vakcina beadatását, akik nem jogosultak térítésmentes védõoltásra; õk a patikában, orvosi rendelvény ellenében juthatnak oltóanyaghoz.

Fontos tudni, hogy a vírus minden évben változik, ezért az elõzõ szezonban kapott oltóanyag nem ad védettséget a késõbbiekben. Az oltást tehát évente kérni kell. A vakcina összetételére minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tesz ajánlást az elõzõ szezonban leggyakrabban azonosított vírusok alapján. Az elõzõ influenzaszezonban használt oltóanyaghoz képest a jelenleginek is változott az összetétele: a két A típusú törzs egyike, valamint a B típusú törzse is. 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a vakcina nem tartalmaz élõ vírust, így nem okoz megbetegedést! Téli idõszakban több olyan vírus és baktérium is kering a levegõben, amely felsõ légúti betegséget okozhat.

Az influenza figyelõszolgálat adatai szerint 2018. december 3 - 9. között az országban 8 000 fõ fordult orvoshoz influenzaszerû tünetekkel, az elõzõ heti 7 000 fõvel szemben. A betegek 18,4%-a gyermek, 42,3%-a 15-34 éves fiatal felnõtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 27,4%-a, 11,9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Összességében a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Fõosztályának tájékoztatója szerint egyelõre nincs influenza aktivitás hazánkban.