Minisztérium vizsgálta a virsliket: három bukott el a teszten
2018.12.28
Szilveszter elõtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle virslit vizsgált meg abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv elõírásait, és hogy a termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztõ tájékoztatást. Az ellenõrzés a virslik fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára terjedt ki.

A vizsgált húsz virslibõl három megbukott a laboratóriumi ellenõrzés során. Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az elõírt határértéket, egy másiké pedig a címkén feltüntetett értéknél volt jelentõsen magasabb. A harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az Élelmiszerkönyvben elõírt minimumot.

A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók megtévesztése miatt bírságot szabott ki, a gyártókat az Élelmiszerkönyv elõírásainak betartására kötelezte. Az ellenõrzött virslik adatai a tudatos vásárlói döntések elõsegítéséhez itt érhetõek el.

A magyar fogyasztóvédelemben a biztonság az elsõ. Az ITM célja a rendszeres termékvizsgálatokkal az, hogy a vásárlók az üzletekben és a webáruházakban az elõírásoknak mindenben megfelelõ termékek közül válogathassanak.