Májusban csökkent az alapok vagyona
2011.06.15
A pozitív áprilisi tõkepiaci helyzet után májusban már inkább borongóssá vált a kép, míg a hazai állampapírpiac stabil hozamokat biztosított, addig a részvénypiacok világszerte negatívba fordultak és a forint is gyengült. Mindez megnyilvánult az alapok hozamaiban is, a májusi fél százalékos vagyoncsökkenést mégis inkább a visszaváltások okozták – derült ki a Befektetési Alapkezelõk és Vagyonkezelõk Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentésébõl. Összességében több mint 26 milliárd forint távozott az alapokból májusban, döntõen intézményi visszaváltások következtében.

„A befektetési alapok vagyonát legjobban meghatározó tényezõ májusban a globális tõkepiacokat befolyásoló hangulat ismételt romlása mellett a már elõzõ jelentésünkben is jelzett jelentõs intézményi visszaváltások voltak, amik az aktuálissá váló nyugdíjpénztári vagyonátadás hatására következtek be.” – magyarázza Temmel András, a BAMOSZ fõtitkára. „Bár április után a lakosság e hónapban ismét összességében inkább visszaváltott, ez a májusi piaci környezetben kevésbé meglepõ, és remélhetõleg idõszakos jelenség. A vagyonáramlást tekintve a hagyományos fõ befektetési alap kategóriák vegyesen teljesítettek, figyelemre méltó ugyanakkor, hogy májusban a legnépszerûbbek a speciális befektetési stratégiákat megvalósító származtatott alapok voltak, ezek vagyona jelentõsen nõni tudott a kedvezõtlen befektetési klíma ellenére is.” – tette hozzá a fõtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapokból a befektetõk májusban 26,3 milliárd forintot vontak ki, míg ezen idõszak alatt az alapok vagyona a piaci teljesítmény hatására összesen 7,4 milliárd forinttal nõtt. A hónap végén a BAMOSZ tagok 0,5 százalékos csökkenést követõen, 469 hazai befektetési alapban összesen 3 836 milliárd forintot kezeltek. A hagyományosan lakossági termékeknek számító (pénzpiaci, garantált, ingatlan és rövid kötvény) alapokon belül a hónapban a garantált és a rövid kötvényalapok tudtak friss tõkét vonzani. Összességében a lakossági termékek esetében a hónapban a visszaváltások kerültek túlsúlyba. Az intézményi befektetõk esetében ismét felgyorsult a nyugdíjpénztári vagyonátadásokhoz köthetõ visszaváltás, leginkább a részvényalapokból vonták ki befektetéseiket.

A nyilvános nyíltvégû értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (57,3 százalékát) adják, az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon májusban 0,7 százalékkal csökkent. A vizsgált idõszakban a befektetõk összesen 22 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a piaci teljesítmények viszont 6,8 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.


A májust megszenvedték a részvénypiacok – míg az elõzõ négy hónapban mindig volt egy-két olyan piac, ahol emelkedés tapasztalhattunk, májusban a fejlett, a feltörekvõ és a hazai piacok is estek. A forint is gyengült, ez azonban a részvényalapok forintban mért veszteségeit tompította, sõt az európai, amerikai és ázsiai alapok esetében meg is fordította. Ráadásul az intézményi befektetõk március után májusban ismét jelentõs tõkét vontak ki a nyilvános és a zártkörû részvényalapokból is. A nyilvános részvényalapokból több mint tízmilliárd forintot vontak ki a befektetõk, míg a piaci teljesítmények összességében 1,6 milliárd forinttal csökkentették a befektetõk vagyonát. A 79 nyilvános részvényalap vagyona májusban így 3,2 százalékkal, 357 milliárd forintra csökkent. Ezen belül a kategória több mint 60 százalékát kitevõ részvénytúlsúlyos alapok vagyona 4,3 százalékkal csökkent: májusban több mint hétmilliárd forint távozott az alapokból, és összesen 2,7 milliárd forint veszteség keletkezett rajtuk. A tiszta részvényalapok vagyona 1,5 százalékkal csökkent, miután ezekbõl a termékekbõl több mint hárommilliárd forint tõke távozott, viszont 1,1 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk.

Ismét javult a kép viszont a garantált alapok piacán, miután májusban ismét több új alap indult, mint ahány megszûnt. A vagyon 1,4 %-kal nõtt májusban, az alapokba összesen 6,2 milliárd forint érkezett, bár a piaci teljesítmények 490 millió forinttal csökkentették az alapok vagyonát. Négy alap lejárt és megszûnt, egy alap beolvadt, miközben hat új alap indult – döntõen ezek egyenlege jelentette az új befektetést. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 419 milliárd forint volt. (Ezek az adatok még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévõ alapok adatait.)

A pénzpiaci alapok esetében havonta változik a kép – míg áprilisban végre megállt az elõzõ év végén tapasztalt és februárban újrakezdõdött visszaváltási trend, májusban ismét inkább visszaváltottak a befektetõk, így ezen alapok vagyona 0,4 százalékkal csökkent. Összesen közel 13 milliárd forint távozott az alapokból, bár 7,8 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1 359 milliárd forintra csökkent. A kategória több mint kétharmadát adó likviditási alapok vagyona viszont nem csökkent. A befektetõk ugyan 4,8 milliárd forintot vontak ki az elmúlt hónapban az alapokból, de a likviditási alapok összesen 5,1 milliárd forintos hozamot hoztak a befektetõknek. A legnépszerûbbek ismét az euróövezeti likviditási és pénzpiaci alapok voltak, leggyorsabban viszont ismét a dollár alapú likviditási alapok vagyona nõtt. A hónap vesztesei a forint alapú likviditási és pénzpiaci alapok voltak, ezekbõl összesen 14 milliárd forintot vontak ki a befektetõk.

A kötvényalapok száma egy új alap indulásával 31-re nõtt, az alapok vagyona pedig 0,7 százalékkal, 308 milliárd forintra nõtt, aminek oka a rövid kötvényalapok esetében a tõkekivonás áprilisi megállása után újrainduló tõkevonzás mellett ezúttal elsõsorban a rövid alapok hozama volt. A kötvényalapok összesen 1,3 milliárd forint tõkét vonzottak, és mintegy 800 millió forint hozamot értek el. A rövid kötvényalapok esetében 1,7 százalékkal nõtt a vagyon, ezekbe a termékekbe ugyanis a hónapban 1,8 milliárd forint érkezett, és az alapok 800 millió forint hozamot is elértek. A hosszú kötvényalapok vagyona ugyanakkor ismét 0,4 százalékkal csökkent, miután félmilliárd forint távozott ezekbõl a termékekbõl, és elhanyagolható mértékû veszteséget is elszenvedtek.

Az ingatlanalapok tõkevonzása áprilisig hónapról hónapra csökkent, májusban pedig 2008. augusztusa óta elõször ismét tõkekivonást tapasztalhattunk, bár az alapok teljesítménye javult, így a hónapban az alapok vagyona tovább gyarapodott. Ezekbõl a termékekbõl több mint másfél milliárd forint tõke távozott májusban, de 2,8 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 0,3 százalékkal nõtt, a hónap végén 432 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 11 százaléka. A hazai ingatlanalapok alapjaiból a hónapban ismét 460 millió forint távozott, ezek vagyona így megint 0,7 százalékkal csökkent a hónapban. Ezekben a termékekben 43 milliárd forint fekszik.

A kisebb alapkategóriák vegyes képet mutattak. A 45 vegyes alap vagyona májusban stagnált, 133 milliárd forint maradt. A hónapban 270 millió forint távozott ezekbõl a termékekbõl, a piaci teljesítmények viszont 320 millió forinttal növelték a vagyont. A 18 egyéb alap vagyona májusban 0,9 százalékkal, 42 milliárd forintra csökkent. A hónapban mintegy 110 millió forint érkezett ezekbe a termékekbe, a piaci teljesítmények viszont mintegy 490 millió forinttal csökkentették a vagyont. A 35 nyilvános származtatott alap vagyona a hónapban ismét a leggyorsabban, 4,7 százalékkal, 123 milliárd forintra nõtt. A hónapban több mint ötmilliárd forint új tõkét vonzottak ezek a termékek, míg a piaci teljesítmények 430 millió forinttal növelték a vagyont.

Egy zártkörû részvényalap megszûnte után a 42 zártkörû értékpapíralap vagyona májusban 2,4 százalékkal csökkent. Az alapokból közel 14 milliárd forint tõkét vontak ki, de ez így si kevesebb mint fele a márciusi tõkekivonásnak. A piaci teljesítmények további több mint kétmilliárd forinttal csökkentették a vagyont (elsõsorban a részvényalapok vesztesége). Az intézményi alapokon belül egyedül a pénzpiaci alapok tudtak kismértékû tõkét vonzani májusban. A hónap végén a zártkörû alapok összvagyona 661 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 17,2 százaléka.