Megnõhet a kereslet a hitelkiváltás iránt
2019.01.09
Maguk a hitelfelvevõk léptetik le az egyik lakáshitel-konstrukciót a piacról. Legalábbis erre utalnak a legfrissebb piaci adatok a BankRáció.hu legújabb - a hivatalos jegybanki adatokon alapuló - összefoglalója szerint.

A rizikós hitelek alkonya

A múlt év elsõ 11 hónapjában a bankok 793 milliárd értékben kötöttek újlakáshitel-szerzõdéseket, ami 33 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. “A bõ 30 százalékos növekedés nem jelent meglepetést, azaz tartós növekedés látható a piacon” - mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértõje. Hozzátette: a legfrissebb adatokból kiderül, hogy az új lakáshiteleknél gyakorlatilag marginálissá vált a legrizikósabb, változó kamatozású konstrukciók aránya. A tavaly novemberben felvett lakáshiteleknek mindössze 6 százalékát adták, ezzel szemben a 11 hónapban igényelt új lakáshiteleken belül még 16 százalékos a részesedésük. “Mindez azt mutatja, hogy a hitelfelvevõk elfordultak a változó kamatozású lakáshitelektõl. Ebben persze szerepe van a Magyar Nemzeti Bank lépéseinek. Egyrészt a fogyasztóbarát lakáshitelekre vonatkozó minõsítés bevezetésének. Másrészt, hogy októbertõl szigorúbb szabályok léptek életbe a változó kamatozású lakáshitelek felvételére” - fogalmazott a szakember.

Az újonnan felvett lakáshiteleknél az 5-10 évig fix törlesztést garantáló konstrukcióknál következett be a legjelentõsebb növekedés a múlt év elsõ 11 hónapjában: 123 százalékkal 275 milliárd forintra nõtt a teljes összeg. Az 1-5 évig fix törlesztésû lakáshitelek összege 70 százalékkal 332 milliárd forintra emelkedett. A fix törlesztésû lakáshitelek iránti kereslet jelentõs emelkedése a már említett szigorítás mellett a hitelfelvevõk tudatosságával magyarázható. “Egyre többen szeretnének biztosra menni, és a gazdasági változásokból adódó esetleges kamatemelkedéshez köthetõ törlesztõrészlet-növekedést kikerülni” - mondta a BankRáció.hu szakértõje. A kamatok és teljes hiteldíjmutatók változásáról szólva Trencsán Erika elmondta, hogy tavaly novemberben a legalább 1 évig fix törlesztésû lakáshiteleknél 5,36 százalék volt az átlagos kamat, szemben az egy évvel korábbi 5,21 százalékkal, ami szerény mértékû emelkedésnek felel meg.

A régebbi lakáshitelek is biztonságosabbra cserélhetõk

A BankRáció.hu saját adatai összhangban vannak a piaci trendekkel, egyre többen keresik a fix törlesztésû lakáshiteleket. Trencsán Erika szerint bár az új lakáshiteleknél nagyon lecsökkent a kockázatos, változó kamatozásúak aránya, a korábban felvett jelzálog- és lakáshiteleknél még jelentõs, több mint 50 százalékos a részesedésük. A BankRáció.hu szerint a régebben felvett változó kamatozású lakáshiteleket hitelkiváltással lehet fix törlesztõrészletûre cserélni, különösen azoknál, amelyeknél sok van hátra a futamidõbõl és magas a tõketartozás összege.

“Bár a hitelkiváltás eddig a lakossági bankpiacon nem volt túl népszerû megoldás, a kamatemelkedés kockázata és az adósok növekvõ tudatossága miatt várhatóan nagyobb lesz iránta a kereslet. Tapasztalataink szerint a sikeres hitelkiváltási folyamatokban egyre nagyobb szerep jut a felkészült hitelközvetítõknek is.” - tette hozzá Trencsán Erika.