Hivatalos: itt a járvány!
2019.01.16
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) bejelentette: az országban influenzajárvány van. Az elõzõ hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak ilyen tünetekkel az orvosokhoz.

Megkezdõdött az influenzajárvány az országban, a figyelõszolgálatban részt vevõ orvosok jelentései szerint a január 7-13. közötti idõszakban 19 300 ember, az elõzõ hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz - közölte az MTI tudósítása szerint az NNK. A betegek többsége (42,6 százaléka) fiatal felnõtt, a betegek 19,7 százaléka gyerek, 11 százalékuk pedig 60 év feletti. A laboratóriumi vizsgálatok szerint az influenza A vírusa a domináns.

A központ heti jelentésében leírták, valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az elõzõ héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Fejér megyében, Budapesten, Pest és Somogy megyében volt. Az elõzõ héthez viszonyítva az influenza miatt orvoshoz fordulók gyakorisága Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád megyében több mint háromszorosára nõtt.

A megbetegedések miatt több fõvárosi és vidéki kórházban rendeltek el teljes vagy részleges látogatási tilalmat. Teljes a látogatási tilalom a Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és a Szent Pantaleon Kórház Rendelõintézetben, illetve a megyében mûködõ több ápolási otthonban is. Szintén nem lehet a betegeket felkeresni a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának hematológiai és nefrológiai részlegein, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs intenzív részlegén, valamint az egyetem transzplantációs és onkológiai központjában.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) telephelyein és egyes osztályain is tilos a látogatás. Részleges a látogatási tilalom a Bethesda Gyermekkórházban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és a törökbálinti tüdõgyógyintézetben.