Átlag 820 forint a síbiztosítás napidíja
2019.01.18
A Netrisk.hu adatai szerint a külföldre induló síelõk naponta átlagosan 820 forintért kötöttek utasbiztosítást az idei síszezon eddigi idõszakában. Ez az összeg mintegy 8 százalékkal magasabb a tavalyi hasonló értéknél. A sízõk többsége hosszú hétvégére utazik, 72 százalékban osztrák, 11 százalékban szlovákiai úti céllal.

2018-ban az utasbiztosítások átlagdíja 600 forint volt a vezetõ online biztosításközvetítõ portálon, a síbiztosításokra kötött 820 forint ennél 37 százalékkal magasabb. Ezért a többletért a síelni indulók pótlólagos szolgáltatásokat, illetve magasabb térítési limiteket kapnak a biztosítóktól. A sípályáról történõ helikopteres mentés fedezete például ma már része a síbiztosítások többségének, és az ügyfelek tudatosságát jól mutatja, hogy a szerzõdést kötõk 35 százaléka ezt a szempontot eleve feltételként rögzíti a kalkuláció során.

„A síbiztosításokhoz a drága mentés és ellátás fedezete mellett kiegészítõ elemként leggyakrabban a felszerelésre vonatkozó kártalanítást, illetve felelõsségbiztosítást választanak az ügyfelek – magyarázza Cseh Anett, a Netrisk.hu üzlet- és termékfejlesztési vezetõje. – Az elmúlt napokban tapasztalt ausztriai hóhelyzetben emellett jól jöhetett például a síbérlet árát visszatérítõ szolgáltatás, illletve a szállásra és programokra vonatkozó stornóbiztosítási elem is. Ez utóbbival ugyanakkor a megkötött biztosításoknak mindössze kis hányada rendelkezik.”

Szerzõdés az utolsó pillanatokban

Mára az online csatorna uralkodóvá válásával az ügyfelek 73 százaléka az utazást megelõzõ egy napon belül köti meg síbiztosítását, ami jelentõs növekedés a tavalyi 58 százalékhoz képest. Ilyen esetben azt kell figyelembe venni, hogy az adott napon kötött biztosítások csak a bizonyíthatóan a szerzõdéskötést követõ eseményekre nyújtanak fedezetet, a bizonyíthatóság érdekében pedig néhány biztosító azt is feltételül szabja, hogy a szerzõdés még magyarországi területen történjen.

A legáltalánosabb síút egy hosszú hétvége Ausztriában

A Netrisk.hu adatai szerint a síbiztosítást kötõk 54 százaléka 3-5 napra, tehát egy hosszú hétvégényi idõre utazik el. A síelõk több mint háromnegyede autóval, csaknem negyede pedig autóbusszal utazott, a közeli célpontok miatt repülõgéppel szinte senki nem indult síútra.

Úticél alapján messze a legnépszerûbb Ausztria, 100-bõl 72 síbiztosítást erre a célpontra kötöttek, további 11 százaléknyian szlovákiai síterepre utaztak. Franciaország a tavalyi harmadik helyrõl a hatodikra csúszott vissza, idén Olaszország, Lengyelország és Szlovénia is megelõzte az idei szezon elsõ harmadában.