Könnyebbé válik a nyugdíjas évekre szánt takarékoskodás
2019.02.14
Az Európai Unió Tanácsának munkáját segítõ, a tagállamok unió mellé rendelt nagyköveteibõl álló Állandó Képviselõk Tanácsa jóváhagyta az Európai Parlamenttel létrejött páneurópai nyugdíjtermékrõl (PEPP) szóló megállapodást, amely új termék lesz az egyéni nyugdíjrendszerben.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint az új szabályok segítségével könnyebbé válik majd a nyugdíjas évekre szánt takarékoskodás.

A rendelet célja, hogy a nyugdíjas éveikre takarékoskodni kívánó személyeknek több választási lehetõségük legyen, ugyanakkor a magánnyugdíj-termékek piacát is fel kívánja élénkíteni.

Mint közölték, az európai népesség elöregedése új kihívásokat állít, ezért tisztázni kell, miként biztosítható, hogy a lakosság elegendõ megtakarítással rendelkezzen ahhoz, hogy nyugdíjas éveit magas életszínvonalon töltse. A páneurópai nyugdíjtermékek új lehetõséget teremtenek a hosszú távú megtakarításokhoz a tõkepiac felhasználásával, és így tehermentesítik az állami finanszírozási forrásokat. A termékek ezen túlmenõen biztosítják azt is, hogy egyetlen magánnyugdíj-tervbe vonják össze valamennyi megtakarítást, függetlenül attól, hogy azok Európa mely részérõl erednek.

Az új szabályok értelmében a páneurópai nyugdíjtermékeknek értékesítési helyüktõl függetlenül ugyanazok lesznek az általános jellemzõik. Sokféle nyugdíjszolgáltató értékesíti majd ezeket, fõként biztosítók, bankok, munkáltatói nyugdíjalapok, befektetési cégek és eszközkezelõk.

Friss uniós felmérés szerint a 25 és 59 év között európaiaknak csupán 27 százaléka vásárolt valamilyen nyugdíjbiztosítási terméket - tették hozzá.