Januárban átrendezte a befektetési alapokat az új EU-rendelet
2019.02.18
Januárban 1,4 %-kal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon. Mind a fejlett, mind a fejlõdõ világ tõzsdéin jól kezdõdött az év, jelentõsebb emelkedést tapasztalhattunk. Bár a BÉT is emelkedéssel kezdte az évet, annak nagysága elmaradt a fejlõdõ régiót jellemzõ mutatótól. A devizapiacon mind dollárral, mind az euróval szemben erõsödött valamelyest a forint, elõzõhöz képest nagyobb mértékben.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tõkeáramlások eredõje plusz 10,6 milliárd forintot mutat. Mivel január 21-tõl a már mûködõ pénzpiaci alapokra is alkalmazni kell az új Pénzpiaci alapokról szóló EU rendelet elõírásait, melyek jelentõsen szigorítják a mûködési feltételeket, a pénzpiaci alapok nagy része a befektetési politikájának átalakítása mellett döntött, így jelentõs átrendezõdés, tulajdonképpen technikai forgalom következett be a pénzpiaci alapok kárára és a kötvényalapok javára. Ezt leszámítva kiemelkedõ tõkeáramlás nem történt, de a kép vegyes. A kötvényalapok vagyona az átalakulásoknak köszönhetõen újra 1.000 milliárd fölé került, így az ingatlanalapok ezen a területen már nem egyeduralkodók. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 1,4%-kal növekedett januárban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.247 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok vagyona jelentõsen csökkent a hónap során, a már említett átalakítások következményeként. A változás nagyságát jól érzékeli, hogy a likviditási alapok vagyona közel ötödére esett vissza. Összességében a pénzpiaci alapok vagyona 73%-kal csökkent.

A pénzpiaci alapok átalakítása eredményeként a kötvényalapok, ezen belül is a rövid futamidejû kötvényalapok vagyona nõtt meg a leginkább. A növekedés egészen pontosan 91%-os volt a rövid futamidejû kötvényalapoknál. A hosszú futamidejû alapoknál nem volt vagyonváltozás. A szabad futamidejû kötvények esetében is volt átrendezõdés, igaz itt mindössze egy alap lett átalakítva rövid futamidejû kötvényalappá. Mindennek eredõjeként a kötvényalapok vagyona összességében 48,5%-kal nõtt januárban.

A vegyes alapoknál csak a dinamikus alkategória esetében érkezett friss tõke, összességében pedig 18,3 milliárd lett a tõkekiáramlás. A dinamikus vegyes alapokba mindösszesen 0,2 milliárdnyi tõke érkezett az elmúlt hónapban, míg a kiegyensúlyozott és óvatos alapok esetében tõkekiáramlást figyelhettünk meg. Elõbbi esetében 6,6; utóbbi esetében 11,8 milliárd a visszaváltási többlet. A hozamok és a tõkekiáramlás eredõjeként a vagyon nagysága végül csak 0,7%-kal csökkent.

A részvényalapokba 2,4 milliárdnyi tõke érkezett és a hozamok is kedvezõen alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 5,4%-kal növekedett.

A tõkevédett alapok esetében hosszú idõ után elõször növekedett a vagyon, ami elsõsorban egy új alap indulásának köszönhetõ. Némileg a hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez a hónap során, így a vagyonváltozás 6,7% lett.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 18,7 milliárdnyi tõke távozott. A hozamok azonban pozitívan alakultak, s ha nem is teljesen tudták kompenzálni a tõkekivonást, de annak mértékét csökkentették. Mindennek eredõjeként a vagyon nagysága 0,6%-kal csökkent

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban az értékesítések 0,4 milliárd forinttal haladták meg az visszaváltásokat. Mivel a hozamok igen kedvezõen alakultak, így a vagyonváltozás összeségében plusz 5,3% lett.

Az ingatlanalapokba ebben a hónapban 11,5 milliárdnyi friss tõke érkezett, ami az elmúlt hónapok rekordjai után egészen szerénynek tûnik. A beáramló tõkéhez hozam is kapcsolódott, így összességében 1%-kal nõtt a kategória vagyona a hónap során.

Az árupiaci alapoknál 0,3 milliárdos tõkekiáramlást láthattunk a hónap során, azonban a hozamok igen kedvezõen alakultak. Mindennek eredõjeként a vagyongyarapodás 11,2%-ot mutat.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban nagyobb tõkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok is kedvezõen alakultak, így a vagyon nagysága 14,2%-kal növekedett.