Rekordot döntött a háztartások megtakarítása
2019.02.19
Rengeteg készpénzt halmoztak fel tavaly a háztartások, de az eladósodás útjára is sokan léptek. A megtakarítások volumene csúcson jár, a hiteleké is négyéves rekordot döntött – írja a Napi.hu

Csaknem háromezer milliárd forintot tettek félre tavaly a háztartások a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, emellett majdnem 1500 milliárd forintnyi hozam is keletkezett a számláikon, így az év végén a bruttó pénzügyi vagyonuk már 53 787,8 milliárd forintos rekordon állt. A tartozásokkal korrigált nettó pénzügyi vagyon is csúcsot döntött, 44 729,8 milliárd forint volt, ami elméletben azt jelenti, hogy minden egyes háztartás több mint 10 millió forintnyi pénzügyi megtakarítással rendelkezett.

Kicsit félrevezetõ a statisztika

A jegybank a pénzügyi vagyonadatok között olyan tételeket is nyilvántart, mint például a magán-nyugdíjpénztári átlépések miatt államosított vagyon, amelynek értéke még mindig 2800 milliárd forint fölött van. Emellett elmaradt munkabéreket és vissza nem térített adó- és járulékköveteléseket is beszámítanak a háztartások vagyonába.

Az MNB ide sorolja még a nem életbiztosítási tartalékokat is, amelyek összege több mint 360 milliárd forint volt az év végén, ehhez azonban csak azok férnek hozzá kártérítésként, akiknek valamilyen káreseményük keletkezik, például összetörik az autójuk vagy elázik a lakásuk, de õk sem gyarapodnak igazán, hiszen csak a kárukat téríti meg a biztosító.

A kézzel fogható vagyon is gyarapodott 

Az év utolsó napján a háztartásoknál csaknem 4800 milliárd forintnyi készpénz volt, ami történelmi rekord, és háztartásonként csaknem 1,2 millió forintot jelent. Ennek a döntõ része forintban volt, de a lakosságnál van 323,5 milliárd forintnyi deviza is. A folyószámlákon is gyûlik a pénz, amelynek a nagyobbik része nem dolgozik. A folyószámlabetétek volumene december végén 6376,6 milliárd forint volt, ami 21 százalékos növekedés 2017 óta. A lekötött betétek kamata is nulla körül van, ezekben - amelyeket egyéb betétnek nevez a statisztika - 3333 milliárd forint van, vagyis a háztartások összesen mintegy 14500 milliárd forintnyi olyan megtakarítással rendelkeznek, amely nem hoz a konyhára semmit.

Az értékpapírok közül a hitelviszonyt megtestesítõ - vagyis kötvény jellegû - megtakarítások mennyisége átlépte a 6 ezer milliárd forintos lélektani határt. Ezen belül természetesen az állampapír a lakosság kedvence, amelybõl az év végén már csaknem 5800 milliárd forintnyit halmozott fel. A többi hitelpapír - a bankok, vállalatok, külföldiek által kibocsátott kötvények - népszerûsége és állománya csökkent tavaly.

Nem tett jót a befektetéseknek a gyenge tõzsde

A részvények és részesedések értéke is nõtt tavaly, az év végén megközelítette a 22600 milliárd forintot. Ezen belül azonban csak a nem tõzsdei részvények és az egyéb cégekben lévõ részesedések állománya nõtt, nagyrészt az átértékelõdések hatására. Míg azonban a nem tõzsdei cégek értéke emelkedett tavaly, a tõzsdeieké csökkent, ennek köszönhetõen a háztartásoknál lévõ tõzsdei részvények az év végén csupán 784 milliárd forintot értek. A befektetési alapokban lévõ lakossági megtakarítások értéke is az árfolyamok csökkenése miatt ment össze 4085 milliárd forintra.

A gyenge tõzsdei teljesítmény a biztosítási tartalékokra is kedvezõtlen hatással volt. Az életbiztosítási tartalékok volumene 1929 milliárd forintra csökkent fõleg az árfolyamesések miatt. A nyugdíjpénztárakban lévõ megtakarítások mennyisége minimális mértékben nõtt, 1 857,6 milliárd forintra, de kizárólag a rekord szintû befizetésnek köszönhetõen, a befektetéseiken a nyugdíjkasszák is buktak több mint 60 milliárd forintot. Az év vége viszont nagyon erõs volt, az utolsó negyedévben - vélhetõen az adókedvezmények miatt - 41,6 milliárd forinttal gyarapították a tagok a számláikat.

Nõ az eladósodottság is

Nemcsak a megtakarítások, de a tartozások mennyisége is folyamatosan nõ. A háztartások kötelezettségeinek mennyisége tavaly év végén 9058 milliárd forint volt, ami négyéves csúcsnak felel meg. Ebbõl a hitelállomány 7500 milliárd forint fölött volt, ez is három és féléves rekord. A háztartások összesen 365,5 milliárd forinttal vettek fel több hitelt tavaly, mint amennyit törlesztettek. Ha hasonló ütemben folytatódik az idén is a kölcsönök felvétele, 2-3 éven belül megdõlhet a korábbi, 2011 õszén felállított történelmi rekord. Akkor a hitelállomány háromnegyede devizahitel volt, és a forint gyengülése miatt hízott a volumen csaknem 10800 milliárd forintra.