Accenture: ilyen technológiára vágynak az autóvezetõk!
2012.01.10
Az autótulajdonosok túlnyomó többsége örülne, ha autója fel lenne szerelve különféle biztonsági technológiával vezetés közben – derül ki egy friss felmérésbõl.

A fogyasztók egyre több technológiát szeretnének a jármûvekbe, mind biztonsági, mind szórakoztató célokra. Az elvárások ráadásul nem csak a luxus jármûvekre vonatkoznak – állítja az Accenture legújabb tanulmányában.

A tanulmány a Celent múlt héten megjelent, a biztonságos vezetést támogató telematikai rendszerek elterjedését vizionáló jelentését követõen látott napvilágot. Az Accenture felmérése szerint úgy tûnik, hogy a fogyasztók minden olyan technológia alkalmazásával egyetértenek, amely biztonságukat növelheti.

Miközben a szakértõk többsége a szórakozató célokra használt technológia terjedésében a biztonsági és biztosítási kockázatok emelkedését látja, addig a megkérdezett fogyasztók 63%-a támogatná az autók közötti kommunikációt, 59%-uk örülne, ha a kormánykeréken elhelyezett távirányítóval tudná kezelni okostelefonját, sõt a fogyasztók 58%-a azt szeretné, ha képes lenne e-mailt olvasni, illetve diktálni vezetés közben. 57% el tudja képzelni, hogy a szélvédõ egyfajta vizuális képernyõként mûködve bemutatná a jármû sebességét, vagy azt, hogy mi történik a jármû elõtt az utakon.

Az Accenture 7 ország mintegy 7000 jármûvezetõjét kérdezte meg, és úgy találta, hogy a jelenleg kínált biztonsági technológiák közül a legtöbben – 91% - úgynevezett holttér információs rendszert használna legszívesebben, melynek sávváltáskor vennék hasznát.

A jövõbeli technológiákra vonatkozó kérdésre a válaszadók 83%-a azt mondta, olyan jármû-technológiának örülne legjobban, amely automatikusan kapcsolatba lép a szervizzel, ha autója lerobban, 75% pedig automatikus tárcsázó rendszernek örülne, amely a legközelebbi sürgõsségi központot hívja baleset esetén.

A felmérés szerint a 12-bõl kilenc technológiának – ezek elsõsorban biztonsággal kapcsolatosak - örülnének a jármûtulajdonosok, ha saját autójukban is lenne, pontosabban 83% szeretne lopásgátló rendszert, 74% éjjel látó szenzoroknak, 72% pedig tolatóradarnak örülne.

További 69% szívesen használna sávtartást támogató rendszert (lane-keeping system), amely megpróbálja a jármûvet a sávba visszatéríteni, és így az útelhagyásos balesetek számát csökkenteni. 68% örülne egy autóba beépített alkohol szondának, 63% pedig örülne egy olyan technológiának, amely a fáradtságra figyelmezteti a vezetõt.

A felmérés szerint ráadásul a fogyasztók technológiai elvárásai már korántsem csak a luxusautókra korlátozódnak, hiszen a közepes, kompakt, kicsi és mini jármûvek vezetõi nagyjából azonos válaszokat adtak a fenti kérdésekre, mint a luxus szegmensben lévõk.