Jelentõs pénzeket szán az Allianz insurtech befektetésekre
2019.02.22
Egymilliárd euróra növeli insurtech befektetési alapját az Allianz, amely így Európa legnagyobb, vállalati hátterû kockázati tõkealapja lesz – közölte a társaság.

2016-ban hozta létre a német biztosító Allianz X névre keresztelt startup inkubátorát, 430 millió euróval, amely eddig összesen 15 ügyletet bonyolított le olyan cégekbe fektetve, mint a német N26 mobilbank, vagy az amerikai Lemonade biztosítási startup. 

Az új tõkével az Allianz olyan induló vállalkozásokat céloz meg, ahol keresztértékesítési lehetõséget lát, hasonlóan az indonéz Go-Jek motorkerékpáros fuvarmegosztó szolgáltatáshoz, amibe tavaly szállt be az Allianz, a befektetést megelõzõen az indonéz leányvállalata azonban már biztosítási termékeket kínált a Go-Jek motorosainak és ügyfeleinek. 

A forrásbõvítéssel az Allianz X nagyobb befektetéseket tud eszközölni, és a létszámát is bõvíteni tudja. A társaság nem közölt teljesítményadatokat az alappal kapcsolatban, azt azonban kijelentette, hogy a portfolió jelenlegi értéke meghaladja a kezdeti befektetési összeget. 

Az Allianz X eredetileg induló vállalkozások támogatására indult, azonban 2017 végén a befektetések célpontjai egyre inkább érettebb, különösen a mobilitás, a vagyonkezelés és a kiberbiztonság területén tevékenykedõ vállalatok lettek.