Harminc éve nem volt ekkora vadkár Somogyban
2019.02.22
Vaddisznók túrták fel egy somogyi cég búzatábláját, a terület 30 százaléka károsodhatott. Somogyban 2017-ben 405 millió forint vadkár keletkezett. Az igali mezõgazdasági vállalat vezetõje azt nyilatkozta: 1990 óta dolgozik munkahelyén, de ekkora káruk még nem keletkezett a búzánál.

A cégnek 2018-ban csaknem 800 ezer forint kártérítést fizetett két vadásztársaság, az elõzõ évben 600 ezer forintot. A probléma ismert a kutasi Kossuth Vadásztársaság elnöke elõtt is - írja a Sonline. 

Mintegy 13 millió forint vadkár keletkezett 2018-ban a térségben, elsõsorban a kukoricát és a napraforgót károsították a vadak - írja a lap. Somogyban a 2017-es vadgazdálkodási évben 405 millió forint mezõgazdasági vadkár volt, s 6,3 millió forint erdõgazdasági kár keletkezett. A megyei kormányhivatal közölte: a mezõgazdasági kár a korábbi évekhez képest csökkent, az erdõgazdasági kis mértékben emelkedett. A 2018-as adatok még nem ismertek.

A mezõgazdaságban a legnagyobb kárt a vaddisznó és a gímszarvas állomány okozza, fõleg a kukorica és a napraforgó kultúrákban. Az erdõgazdaságban a gím- és dámszarvas valamint az õz okoz rágás, hántás formájában veszteséget, a vaddisznók kártétele a makkvetések kitúrásában jelentkezik.

A vadkár elleni védekezésben, megelõzésében a tulajdonosnak, földhasználónak is részt kell vennie. Fontos a veszélyeztetett földterületek õrzése valamint a kárelhárító vadászatok szervezése. A vadászatra jogosult köteles a vad által okozott kárt a károsultnak megtéríteni. Ha a szakértõ által megállapított kár összegében sem sikerül egyezséget kötni, úgy a bíróságnál polgári peres úton lehet kezdeményezni a vadkár megtérítését.