Nõnapi körkép: ki dönt otthon a pénzügyekben?
2019.03.08
A háztartásokat érintõ ingatlan- és pénzügyeket érintõ döntésekbõl Magyarországon nagyobb részt vállalnak a nõk, mint a férfiak, a munkahelyükön azonban mégis kevesebb jövedelemmel kell beérniük – derül ki az ingatlan.com és money.hu közös kutatásából, ami nõnap alkalmából a nemek közötti különbségeket vizsgálta.

A magyarok életének legnagyobb értékû vagyontárgya az ingatlan, de a pénzügyeket érintõ kiadások is hosszútávon meghatározhatják a háztartások anyagi helyzetét. Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon a nõk vagy a férfiak vállalnak-e döntõ szerepet ezekben az ügyekben.

Családi ingatlan- és pénzügyekben aktívabbak a hölgyek

Az ingatlanvásárlás elõkészítésében sokkal nagyobb szerepet vállalnak a hölgyek: az ingatlan.com adataiból az derül ki, hogy a hirdetési portálon az elmúlt 12 hónapban az ingatlanok iránt aktívan érdeklõdõ, illetve a lakások megtekintését telefonon is kezdeményezõ látogatók 58 százaléka nõ volt.
A money.hu elmúlt 12 havi látogatottságai adatai is azt tükrözik, hogy a pénzügyi döntések, illetve azok elõkészítése iránt a nõk is élénkebben érdeklõdnek: az oldalon a hitelajánlatokat, bankszámlákat összehasonlító vagy éppen szakértõi konzultációt kérõ látogatók kicsit több mint a fele, 52 százaléka nõ. 

A hölgyek tehát úgy tûnik, hogy például információk gyûjtésével szervesen hozzájárulnak a nagyobb családi pénzügyi döntésekhez. Ez kiemelt fontosságú, hiszen egy költözés esetén a családoknak jelenleg több mint 170 ezer hirdetésbõl kell kiválasztani a következõ otthonukat. Ha viszont hitelfelvétel is szükséges egy ingatlanvásárlás esetén, akkor több száz ajánlat közül lehet választani nagyon eltérõ feltételek mellett, ezért minden ilyen döntés alapos tájékozódást és elõkészítést igényel.

Nagyobb felelõsség, kevesebb fizetés

Ellentmondásosnak tûnik azonban, hogy a háztartások anyagi helyzetét befolyásoló nagyobb értékû döntésekbõl ugyan jobban kiveszik a részüket a hölgyek, a munkahelyükön viszont a férfiaknál kevesebb bruttó jövedelemmel kell beérniük. Az Eurostat legfrissebb, 2017-es adatai alapján a nõk bruttó fizetése Magyarországon átlagosan 14 százalékkal marad el a férfiakétól, igaz, ez jobb eredmény az EU-s átlagnál, ahol a hölgyek jövedelme átlagosan 16 százalékkal kevesebb. Elõremutató lehet, hogy a fiatal munkavállalók körében itthon alig van különbség a nõk és a férfiak fizetése között: a 25 év alatti dolgozók esetében a nõi fizetések csupán 3,2 százalékkal alacsonyabbak.

A fenti adatok szerint a nõk nagyobb felelõsséget vállalnak olyan nagy értékû családi kérdések elõkészítésében és eldöntésében mint az ingatlan- és pénzügyek, ami alapján a hölgyek nagyobb bizalmat és elismerést érdemelnének a munkahelyükön is.