Saját cégük kilátásaiban igen, az országéban nem bíznak a magyar cégvezetõk
2013.03.06
Az általános negatív hangulat ellenére a hazai vezérigazgatók kifejezetten bizakodóak, ha saját cégük bevételeinek egyéves növekedési kilátásairól van szó (60 százalék), a magyar gazdaság helyzetének javulásában viszont csak 5 százalékuk reménykedik, olvasható a PwC közleményében.

A hosszabb távú (3 év) bevételi kilátásokkal kapcsolatban a legoptimistábbak a vezérigazgatók: 71 százalék vár javulást az elkövetkezõ három évre. A PwC által megkérdezett 1330 cégvezetõ válaszai a magyar eredményekhez hasonló képet mutatnak a növekedési kilátások tekintetében: 81 százalék bizakodó, ha saját cégük egyéves növekedésérõl van szó, hároméves távlatban pedig 90 százalékuk. A világgazdasági helyzet javulását viszont csak 18 százalékuk prognosztizálja.

„Idén második alkalommal térképezte fel a hazai döntéshozók véleményét a gazdasági kilátásokról és növekedési lehetõségekrõl a PwC Magyarország. A vezérigazgatók arra is választ adtak, gondolkodnak-e már beruházásokban vagy továbbra is a költségcsökkentés irányába tett lépésekre koncentrálnak. A válaszokból kiderül, hogy a beruházások elsõdleges célja még mindig a mûködési hatékonyság javítása, a versenyképesség-növelõ tényezõk között pedig elsõ helyen a költségcsökkentõ kezdeményezések állnak\" – mondta Nick Kós, a PwC Magyarország vezérigazgatója.

„Felmérésünk során egyértelmûen kirajzolódott, hogy jelenleg három kiemelt tényezõ van, amellyel a hazai vezérigazgatóknak intenzíven foglalkozniuk kell: a kormányzat és a szabályozók egyre növekvõ befolyása a cégük mûködésére, az ügyfélkapcsolatok fókuszáltabb fejlesztése és a szervezet alakítása a gyorsan változó igényekhez” – tette hozzá Lõcsei Tamás, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási szolgáltatások vezetõ partnere.