Komoly vitát vált ki Romániában az egészségügy privatizációja
2012.01.11
Lemondott kedden a román egészségügyi minisztérium egyik államtitkára, mert nem értett egyet azzal, hogy a romániai sürgõsségi mentõszolgálat feladatait magáncégek is elláthassák – írja az MTI.

Romániában erõteljes visszhangot váltott ki, hogy lemondott Raed Arafat államtitkár, õ ugyanis nem politikus, hanem egy szíriai származású, román állampolgárságú orvos, aki meglehetõsen nagy köztiszteletnek örvend Romániában amiatt, hogy rendszerváltás után õ építette ki a hatékony sürgõsségi mentõszolgálatot, amely nemzetközileg is elismert.

Arafat doktor bosszúságát a román egészségügy reformjáról szóló törvénytervezet váltotta ki, amely egyebek között a mentõszolgálat privatizálását is elõírja. A tervezet szerint magáncégek által mûködtetett mentõszolgálatok is beléphetnek a piacra. Az így kialakult verseny a szolgáltatás minõségének javításához vezet - állítják a törvény megalkotói. A jogszabályt a román elnöki hivatal keretében mûködõ egészségügyi szakbizottság dolgozta ki.

Arafat szerint a privatizáció tönkreteszi a jelenleg jól mûködõ sürgõsségi ellátási rendszert. A lemondott államtitkár szerint a rendõrség, a tûzoltóság és a mentõsök összehangolt sürgõsségi ellátási rendszerének a mûködtetésére kevesebb pénz jut majd az új szolgáltatók megjelenésével, amit a betegeknek kell megszenvedniük. Arafat szerint a magánmentõk csak azokhoz az esetekhez fognak kiszállni, ahol biztosan számíthatnak elszállítható betegre, ugyanis a mentõszolgálatok az ellátott betegek száma alapján kapnak majd finanszírozást.

Az egészségügyi kerettörvény az egészségügyi biztosítás piacát is magánosítaná, így a jelenlegi országos biztosítási pénztár helyét nyolc regionális magánbiztosító venné át. A tervezet lehetõséget teremt arra is, hogy a jelenleg állami vagy önkormányzati tulajdonban lévõ kórházakat egyesületek vagy alapítványok vegyék át, ha az állam vagy az önkormányzat ezt célszerûnek tartja.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azt akarja, hogy a magánvállalatok által mûködtetett egészségügyet hatékonyan ellenõrizhesse az állam, és közbeléphessen, ha a betegek érdekei sérülnek.