Radikálisan változnak fizetési szokásaink
2012.01.11
Az európai polgárok vásárlási és fizetési szokásai napjainkban radikális változásokon mennek keresztül: virtuális vonatjeggyel utazhatunk, mobiltelefonunkon keresztül megadhatjuk tartozásunkat a barátunknak, élelmiszereinket interneten is megvásárolhatjuk, és betéti kártyánkkal külföldön is fizethetünk. A Bizottság a ma elfogadott zöld könyvvel elindított konzultáció útján szeretné megismerni a piac további integrációját hátráltató akadályokat, és hogyan lehetne elhárítani ezeket.

Az elektronikus fizetések valamennyi fogyasztó számára alapvetõ fontosságúak, legyen szó akár az értékesítés helyén, akár interneten keresztül történõ vásárlásról. Az EU-ban több mint 700 millió fizetési kártya van használatban, az elektronikus kereskedelem óriási lehetõségeket kínál, az okostelefonok száma pedig drámai mértékben növekszik. A zöld könyv elemzi azokat az akadályokat, amelyek hátráltatják az európai piaci integrációt ezen ígéretes fizetési technológiák vonatkozásában.

Michel Barnier, a belsõ piacért és a szolgáltatásokért felelõs biztos kijelentette: „Európa elõtt nyitva áll a lehetõség, hogy úttörõ szerepet töltsön be a fizetésteljesítés jövõjének alakításában. A piac szétaprózottságának jelenlegi szintje mellett azonban nem leszünk képesek elérni ezt a célt. A biztonságos, hatékony, versenyképes és innovatív elektronikus fizetési módok központi szerepet játszanak egyrészt annak biztosításában, hogy a fogyasztók, a kiskereskedõk és a vállalkozások maradéktalanul kiaknázhassák az egységes piac elõnyeit, másrészt az elektronikus kereskedelem fejlõdésének elõmozdításában. A mai napon megkezdett konzultáció teljes mértékben összhangban van a Bizottságnak a növekedésre és a munkahelyteremtésre összpontosító megbízatásával, egyúttal épít a lakossági fizetések terén már elért eredményekre.”

Joaquín Almunia alelnök hozzátette: „A nem kielégítõ hatékonyságú uniós fizetési rendszerek a tranzakciós költségek túlzott mértékû növekedését idézik elõ, aláássák az európai gazdaság globális versenyképességét és korlátozzák annak növekedési potenciálját. Az európai fogyasztók, kereskedõk és vállalatok olyan pénzforgalmi szolgáltatásokat érdemelnek, amelyek megfelelnek a 21. század követelményeinek, vagyis átláthatóak, valódi hozzáadott értéket képviselnek és a lehetõ legjobban hasznosítják a rendelkezésünkre álló technológiákat. ”

Mirõl szól a zöld könyv?

A már említett zöld könyv felméri a kártyás, internetes és mobiltelefonos fizetések európai helyzetét, valamint megjelöli a jelenlegi helyzet és a teljesen integrált pénzforgalmi piac jövõképe közötti különbségeket és az e különbségek kialakulásának hátterében álló akadályokat. A zöld könyv célja, hogy az érdekelt felek részvételével olyan, széles körû konzultációs folyamatot indítson, amely megerõsíti a Bizottság elemzését, vagy hozzájárul ahhoz, valamint segít meghatározni a piaci integráció fokozásának megfelelõ módját.

A zöld könyvben megjelölt fõbb kérdéskörök a következõk:

  • Piacra jutás és piacra lépés a meglévõ és az új szolgáltatók vonatkozásában
  • A fizetés biztonsága és az adatvédelem
  • A pénzforgalmi szolgáltatások átlátható és hatékony árazása
  • Mûszaki szabványosítás
  • Kölcsönös átjárhatóság a szolgáltatók között.

A fent említett szempontok mindegyikét átfogja egy további kulcsfontosságú téma: a megfelelõ irányítás kérdése, vagyis az, hogy a feltárt akadályok felszámolására meghatározott megoldások hogyan valósíthatók meg a legjobban annak érdekében, hogy a belõlük fakadó elõnyök belátható idõn belül jelentkezzenek.

Míg a Bizottság a kártyás fizetésekkel már a korábbiakban is foglalkozott, különösen az egységes eurófizetési térség (Single Euro Payments Area, SEPA) keretében és a versenyjog alkalmazása révén, az internetes és a mobiltelefonos fizetések uniós szinten viszonylag új szakpolitikai témáknak számítanak. A zöld könyv kidolgozása során ezért a Bizottság az e témák szempontjából potenciálisan fontos szakpolitikai területek széles körét megvizsgálta.

A Bizottság 2012. április 11-ig várja a zöld könyvben felvetett kérdésekre adott válaszokat. A Bizottság a konzultáció keretében kapott visszajelzések alapos elemzésére támaszkodva még 2012 nyara elõtt bejelenti a következõ lépéseket.