Így készülhetünk a közeledõ viharszezonra
2019.04.03
A tavasz beköszöntével nemcsak a jó idõre, de a hirtelen érkezõ heves viharokra, felhõszakadásokra is fel kell készülnünk, hamarosan elkezdõdik a már hagyományosnak mondható „viharszezon”. A jó idõt kihasználva ellenõrizzük le, hogy a téli mínuszok nem okoztak-e kárt az ingatlanban, nem sérült-e a tetõszerkezet vagy néhány cserép. Gyõzõdjünk meg az ablakok és az ajtók megfelelõ állapotáról is, hogy a közelgõ zivatarok és villámcsapások ne tehessenek kárt az otthonunkban – hívja fel a figyelmet az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég.

A hazai lakóingatlanok megközelítõleg 73 százaléka már biztosított, ami európai szinten is magas arány, azonban a tulajdonosok és bérlõk nagy része nem tudja pontosan, mire nyújt fedezetet a biztosítása, és így elképzelhetõ, hogy van olyan vagyontárgy, amire nem fizetne a biztosító, ha bekövetkezne a baj. A biztosítók adatai szerint a legtöbb kárért a szélsõséges idõjárás a felelõs, a bejelentések okát jellemzõen az üvegtörés, a beázás, a vihar, valamint a jégverés okozta károk adják, a lakásbiztosítások nagy része ezeket le is fedi. A hazai biztosítók az elmúlt években mintegy évi 40 milliárd forintot fizettek ki az összes kár (tûzeseteket is ide értve) után.

A régi védelem valószínûleg már nem elég

Az OVB Magyarország egy korábbi felmérése azt mutatja, hogy az otthonbiztosítással rendelkezõk közel harmada öt éve vagy még annál is régebben módosította szerzõdését, ráadásul az ingatlantulajdonosok egy része még mindig nem biztosítja otthonát és értékeit. Az OVB Vermögensberatung Kft. véleménye szerint nagyon fontos szempont, hogy ha az ingatlanunkat a lakásbiztosítási szerzõdés megkötése óta már felújítottuk, vagy gyarapodtak az ingóságaink, mindenképpen aktualizáljuk a biztosításunkat. 

Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a társasházaknak nem kötelezõ épületbiztosítást kötniük, és ha rendelkeznek is ilyennel, az nem biztos, hogy kiterjed a lakáson belüli burkolatra, festésre, tapétára, illetve biztosan nem nyújt fedezetet a lakásban található ingóságokra vagy éppen a biztonsági üvegezésre.

A bérlõk is veszélyben lehetnek 

Attól függetlenül, hogy az ingatlan tulajdonosa rendelkezik-e lakásbiztosítással, a bérlõnek a saját ingóságaira vonatkozóan külön biztosítási szerzõdést kell kötnie annak érdekében, hogy ezek a vagyontárgyak is fedezetbe legyenek vonva.