Jelentõs lökést adott az országos lakáspiacnak a csok
2019.04.25
A csok bõvítésérõl szóló idei bejelentések jelentõs kínálat- és keresletbõvülést hoztak a lakáspiacon. Budapesten például a magánszemélyek az idén márciusban 17 százalékkal több lakást hirdettek meg eladásra tavaly márciushoz képest. Vidéken még nagyobb volt a bõvülés.

Jelentõs lökést adtak az országos lakáspiacnak az állami lakástámogatási program, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) új elemeirõl szóló idei bejelentések - áll az ingatlan.com elemzésében, amely azt vizsgálta, hogyan változott az eladó lakások kínálata és a kereslet, miután ismertté vált, milyen elemekkel bõvül a rendszer. Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje azt mondta, hogy tavaly az év második felében pörgött fel a piac, ez a lendület az idei év elején is kitartott. Majd jöttek a bejelentések a csok júliustól várható bõvítésérõl, ez pedig országszerte jelentõs lökést adott a kínálatnak és a keresletnek.

Rengeteg lakás érkezett


Az ingatlan.com elemzése szerint idén márciusban országos átlagban sokkal nagyobb kínálatból lehetett válogatni, mint egy évvel korábban.
Balogh László kiemelte, hogy a kínálat bõvülését az okozza, hogy a vásárolni szándékozók többsége a meglévõ ingatlanának értékesítésébõl befolyó pénzbõl tudja megvenni a következõ otthonát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a lakásvásárlási kedv megugrása a kínálat bõvülésével is együtt jár a piacon.

Budapesten a magánszemélyek által eladásra kínált lakások száma idén márciusban 17 százalékkal nõtt. Csak márciusban a magánszemélyek több mint 3500, az ingatlanközvetítõk pedig majdnem 25 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel a fõvárosban. A vidéki lakáspiac még ennél is nagyobb lendülettel kezdett. A megyei jogú városokban a magánszemélyek és ingatlanközvetítõk idén márciusban 28 százalékkal több ingatlanhirdetést adtak fel tavaly márciushoz képest, a többi városban 29 százalékos növekedést mért az ingatlan.com. Felzárkóztak a községek is, 34 százalékkal több lakóingatlant került meghirdetésre.

Rengeteg vevõjelölt jött

A kiemelkedõ kínálatbõvüléssel a kereslet is lépést tart. Az egyik legfontosabb mutató az egy hirdetésre jutó érdeklõdõk száma: januárban 64 százalékos volt a növekedés, majd februárban és márciusban 74, illetve 81 százalékos volt a többlet. “Mivel a csok bõvítésérõl szóló hírek februárban és márciusban jelentek meg, jól látható, hogy az új lépésekre már reagált a piac. A vásárlást tervezõk már készülnek arra, hogy a lakásvásárláshoz az eddiginél nagyobb mozgásteret biztosító támogatásokkal és a meglévõ lakásuk eladásával léphessenek tovább másik ingatlanba” - mondta Balogh László, aki szerint a különbözõ intézkedések közül a kétgyermekesek számára biztosított kedvezményes 10 millió forintos lakáshitel lehet a legnagyobb hatással lakáspiaci szempontból.

Az év elején látható kínálat- és keresletbõvülés alapján idén a tavalyinál jobb évet zárhat a magyarországi lakáspiac, az ingatlan.com szakértõje szerint a tranzakciók száma és az ingatlanok ára is magasabb lehet, mint 2018-ban. Igaz, az adásvételek túlnyomó része az év második felére esik majd, mert a csok új elemei ugyanis július 1-jétõl válnak elérhetõvé.