Egyre szorosabb partnerség a bankok és biztosítók között
2012.01.31
A bankbiztosítási piac évek óta folyamatosan fejlõdik, tavaly az Egyesült Államokban egyenesen rekordot döntött a bankok biztosítási ügynöki tevékenységébõl származó jövedelme. Egy friss jelentés szerint számos európai országban már a bankok számítanak a legfontosabb értékesítési csatornának a biztosítók számára.

A pénzügyi szolgáltatásokra specializálódott piackutató cég, a Finaccord legfrissebb jelentése szerint Portugáliában, Spanyolországban és Törökországban a bankok a legfontosabb forgalmazói a különféle biztosítási termékeknek, míg Németországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban továbbra is csekély biztosítási forgalom generálódik a bankfiókokban.

A banki és biztosítási szolgáltatásokat egyaránt nyújtó pénzügyi csoportok jelentõségének megfelelõen Franciaországban is folyamatos fejlõdés figyelhetõ meg az úgynevezett bancassurance piacon, bár egyes területeken a bankok szerepe korlátozott, az egyéb szolgáltatók, például az egészségpénztáraknak fejlettségébõl, szerepébõl kifolyólag.

A törlesztésbiztosítások (Payment protection insurance) esetében – az Egyesült Királyság kivételével – mindenütt a bankok a legdominánsabb forgalmazók, azonban egyéb termékkategóriák, így a befektetéshez kötött életbiztosítások, a kockázati életbiztosítások és az ingósági biztosítások esetében is jelentõs forgalmat generálnak. Kevésbé hatékonyak azonban az olyan termékek értékesítésében, mint a balesetbiztosítások, a betegségbiztosítások, a gépjármû-biztosítások, illetve a nyugdíj jellegû megtakarítási termékek.

„Termék és ország szerint együttesen vizsgálva a bancassurance piacon, érdekes anomáliák figyelhetõk meg” – nyilatkozta Alan Leach, a Finaccord igazgatója. „Például a norvég bankok igen jól teljesítenek a befektetéshez kötött életbiztosítások tekintetében, míg Oroszországban csak korlátozott eredményeket tudnak felmutatni a bankok ezeken a részpiacokon.”

Másutt, így Olaszországban a bankok nem igazán képesek elõrelépést elérni az ingósági biztosítások értékesítése terén, míg az orosz bankok a gépjármû-hitelek és a tûz- és lopáskár elleni biztosítási termékek összekapcsolásán keresztül komoly forgalmat képesek generálni.

A Finaccord mintegy 20 európai országot felölelõ, bankbiztosítási piacot vizsgáló jelentése az összes jelentõs bank és biztosítótársaság között létrejött disztribúciós megállapodást elemzi, a bankokban megforduló, biztosítási terméket vásárló lakossági ügyfelek száma, valamint a különféle biztosítási termékre fordított összeg tekintetében.

A baleset és egészségbiztosítások tekintetében a Munich Re viszi a prímet, köszönhetõen bankpartneri kapcsolatainak, melyeket a tulajdonában lévõ Ergo Biztosítói Csoport hozott létre. A gépjármû-biztosítások és ingósági biztosítások esetében az Allianz rendelkezik a legtöbb bankkapcsolattal, míg baleset- és egészségbiztosítási termékek szempontjából a második helyen végzett.

A befektetéshez kötött életbiztosítási termékek és a nyugdíj-elõtakarékossági termékek esetében talán nem meglepõ, hogy a francia bankbiztosítási csoportok (BNP Paribas, CNP Assurances, Crédit Agricole, és Crédit Mutuel) a legjelentõsebbek, köszönhetõen a belföldi piac mértének, valamint a külföldi terjeszkedésüknek.

„Általánosságban elmondható, hogy az Egyesült Királyságból származó biztosítási csoportok nem képviseltetik magukat különösebben erõsen az európai bankbiztosítási piacon. Ez annak a következménye, hogy a bankok és egyéb hitelintézetek nem számítanak különösen erõs értékesítési csatornának a szigetországban, valamint, hogy a biztosítók nem hoztak létre jelentõsebb partneri kapcsolatokat az európai bankokkal” – tette hozzá Leach.

Ez lehetõséget teremt Európa egyes részein a pénzügyi válság nyomán átszervezésre kényszerülõ bankok számára, hogy az utóbbi idõben a gyenge hitelezési aktivitás miatt inkább a brókeri tevékenységek erõsítésére összpontosítsanak – véli a Finaccord vezetõje.