Közelgõ nyári erdõtüzek: már az EU is készül rájuk
2019.05.22
A közelgõ nyár erdõtüzeinek kockázataira való felkészülés jegyében az Európai Bizottság – a természeti katasztrófák kezelését célzó új rescEU rendszer keretében – elindította a tûzoltó légi jármûvekbõl álló elsõ flottáját. A kezdeti átmeneti idõszakban hét tûzoltó repülõgép és hat helikopter alkotja majd a rescEU flottát, és az EB a részt vevõ országokkal együttmûködve további eszközök hozzáadásán dolgozik.

„Európaiként mindannyiunkat megrázott, amikor az elmúlt években sok ember vesztette életét Portugáliától Görögországig az erdõtüzekben. Az európai szolidaritásnak a polgárok védelmérõl és egymás segítésérõl kell szólnia a nehéz idõkben. A rescEU gyakorlati megoldásokat kínál, és határozottan mûködésbe hozza az európai szolidaritást.” – mondta Jean-Claude Juncker elnök.

Tûzvédelmi képességek 

Már öt uniós tagállam, ahol az elmúlt években gyakran fordultak elõ erdõtüzek, bocsátotta repülõgépeit és helikoptereit a 2019-es rescEU átmeneti flotta rendelkezésére. Az induló eszközök a következõk: 2 repülõgép Horvátországból, 1 repülõgép Franciaországból, 2 repülõgép Olaszországból, 2 repülõgép Spanyolországból és 6 helikopter Svédországból.

A következõ erdõtüzekre vonatkozó elõkészítõ és nyomon követési intézkedések

A rescEU flotta létrehozása mellett az Európai Bizottság megerõsíti a nyomon követési és koordinációs képességeit az erdõtüzek által érintett idõszakra való felkészülés jegyében.

  • Az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központját (ERCC), amely a nap 24 órájában és a hét minden napján rendelkezésre áll, egy tagállami szakértõkbõl álló, erdõtüzekre szakosodott támogató csapattal fogják bõvíteni nyáron.
  • Az ERCC a nyár folyamán rendszeres videokonferenciákat fog szervezni a tagállamokkal annak érdekében, hogy megossza az információkat az Európa-szerte elõforduló tûzveszélyrõl.
  • Az EU Kopernikusz mûholdas rendszerét fogják használni az erdõtüzek okozta vészhelyzetek feltérképezésére.
  • Minden uniós tagállam és a partnerországok is részt vettek az erdõtüzekkel kapcsolatos éves találkozón Brüsszelben, a következõ erdõtüzekkel érintett idõszakra történõ felkészülés jegyében.
  • Az elmúlt hónapokban több erdõtüzekkel kapcsolatos terepgyakorlatot is tartottak. Ide tartoznak a MODEX polgári védelmi és erdõtüzekkel kapcsolatos terepgyakorlatok, amelyeken különbözõ uniós tagállamokból szakértõk és mentõcsapatok vettek részt a horvátországi Cres szigetén 2019. április 7. és 10. között. További gyakorlatokat tartottak a horvátországi Splitben és a franciaországi Aix-en-Provence-ban is.

A hosszú távú cél a további kapacitásokkal és eszközökkel történõ bõvítés, és egy jelentõsebb rescEU tartalék kiépítése. Az elmúlt években Európa súlyos természeti és ember okozta katasztrófák tanúja volt: erdõtüzek, árvizek, viharok és földrengések, amelyekben emberéletek vesztek oda – 2018-ban több mint 100 ember vesztette életét. A szükséghelyzetben lévõ polgárok jobb védelme érdekében a rescEU mostantól megerõsíti a társadalmainkat sújtó katasztrófák megelõzésére, az azokra való felkészülésre és reagálásra irányuló uniós kollektív képességet.