Figyelem: mától másképp jelzik a veszélyes zivatarokat!
2019.05.29
2019. május 29-tõl változik a heves zivatar riasztás és figyelmeztetés kritériuma. Az új szemléletben már a legegyszerûbb zivatar, azaz dörgés, villámlás esetén is figyelmeztetés, illetve riasztás kerül kiadásra, hiszen már egy darab villám is veszélyt jelenthet az élet- és vagyonbiztonságra, nemcsak a hevesebb zivatarokat kísérõ viharos szél, valamint jégesõ - írja közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az új kritériumrendszer megfogalmazásakor az OMSZ törekedett a közérthetõségre, és a nemzetközi trendeknek megfelelõen a várható veszélyes idõjárási eseményhez kapcsolódó károkozó jelenségekre hívják fel a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy a jövõben az alábbi megfogalmazások olvashatók a zivatarra történõ veszélyjelzési információkban.

Zivatar esetén a felhõben és/vagy a felhõ és talaj között villámlás jön létre.

Elsõ szintû (citromsárga) jelzést olyan esetekben alkalmaznak, amikor zivatar várható.

Ilyen idõjárási helyzetekben az elsõdleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként jelentõs szél és/vagy jég társulhat a zivatarokhoz intenzív csapadékhullás és látástávolság csökkenés mellett. Jellemzõen kisebb károk keletkezhetnek, például háztetõkön néhány cserép elmozdulása; fák gallyainak letörése. Villámlás létrejöhet nagy területet érintõ csapadékmezõben is, illetve rövid idejû záporesõ esetén, ha a gomolyfelhõ zivatarfelhõvé fejlõdik. Kis valószínûséggel hevesebb zivatar is elõfordulhat, ennek következtében kis területen, lokálisan a fentieknél nagyobb káresemények keletkezhetnek.

Második szintû (narancssárga színû) jelzést azokban az esetekben alkalmazzák, amikor hevesebb zivatarok várhatók.

Ezek intenzitása extrém is lehet, így akár nagyméretû jeget vagy károkozó széllökést eredményezhetnek. A környezetben jellemzõen már komoly károk jelentkezhetnek, ami nagyobb területet is érinthet, például a háztetõk nagyobb mértékû sérülése, fák ágainak letörése, esetleg fakidõlés, a zivatart kísérõ jég miatt gépjármûvek sérülhetnek, az intenzív villámlások következtében az elektromos hálózatban történhet károsodás.

Harmadik szintû (piros színû) jelzést azokban az esetekben alkalmazzák, amikor fokozott veszélyt jelentõ heves zivatarok várhatók.

A veszélyjelzés harmadik szintje (piros) esetén a várt heves zivatarok környezetében a narancs fokozathoz képest nagyobb eséllyel fordulhat elõ nagyméretû jég és/vagy károkozó szélroham. A jellemzõ károk komolyak, és akár nagy területet is érinthetnek: például a háztetõk teljes mértékben sérülnek, több fa kidõlésével számolhatunk, a jég a gépjármûvek karosszériájában súlyos sérüléseket okoz, az elektromos hálózat jelentõsen károsodik az intenzív villámtevékenység hatására.

Az új kritériumokról a részletes leírás az alábbi oldalon olvasható:https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/omsz_veszelyjelzo_rendszere/