Közlekedési balesetek: több mint tizedével csökkentek a halálos balesetek
2019.07.02
Több mint tizedével csökkent a halálos kimenetelû balesetek száma az idei elsõ félévben, a balesetekben megsérültek száma azonban stagnált. A legtöbb baleset a jármûvezetõk hibájából történt, a halálos balesetek legfõbb oka pedig a nem megfelelõ sebesség alkalmazása volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentésébõl.

2019 I. negyedévében összesen 3063 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt a hazai közutakon, ez 1,1%-kal több, mint egy évvel korábban. Az összes baleset közül továbbra is a könnyû sérüléssel járók domináltak, részesedésük 69, a súlyos sérüléssel járóké 27, a halálos baleseteké 3,2% volt. 

A súlyos sérüléssel járó balesetek száma 2,4%, a könnyebb sérülésekkel járóké 1,2%-kal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest. 2019 I. negyedévében 98 halálos kimenetelû közúti közlekedési baleset történt, 12%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. 

2019 I. negyedévében a jármûvezetõk 2850 alkalommal okoztak balesetet, ez az elõzõ év azonos idõszakához képest 2,4%-kal növekedett. A személysérüléses közúti közlekedési balesetek 93%-a a jármûvezetõk hibájából történt

A jármûvezetõk hibájából az elsõ negyedévben 7,4%-kal kevesebb halálos kimenetelû baleset történt, mint tavaly. A halállal végzõdõ balesetek közel felét a sebesség nem megfelelõ alkalmazása okozta. Ezen belül a vezetõ ok a relatív gyorshajtás (a sebesség nem megfelelõ megválasztása a körülményekhez, valamint az útviszonyokhoz képest) volt. Az irányváltás, haladás és bekanyarodás szabályainak be nem tartása a halálos kimenetelû balesetek 22, az elsõbbség meg nem adása a 13%-áért volt felelõs. 

Folyamatosan csökken az ittasan okozott balesetek száma 

Az idei év elsõ negyedévében ittas állapotban 234 balesetet okoztak, ami 2,1%-kal kevesebb volt, mint az elõzõ év azonos idõszakában. Ezek közel
kétharmadát személygépkocsi-vezetõk, ötödét kerékpárosok okozták. A kerékpárosok – a forgalomban történõ részvételükhöz képest – jóval nagyobb arányban járultak a balesetek kialakulásához ittasan, mint a személygépkocsi-vezetõk. 

Hetedével csökkent a balesetek száma az autópályákon

A balesetek kétharmada lakott területen belül történt 2019 I. negyedévében. Az autópályákon 14%-kal kevesebb baleset volt, mint egy évvel korábban. A legkevesebb (11) baleset az M7-esen, a legtöbb az M1-esen és az M5-ösön történt (16–16). Száz kilométer autópályára vetítve átlagosan valamivel több mint 6 baleset jutott. Összehasonlításképpen ez a szám az M0-as autóúton közel 20 volt az elsõ negyedévben.

A legtöbb, 1000 kilométer útra vetített baleset Budapesten (134,5), a legkevesebb (7,2) Tolna megyében volt. A megyék közül az elsõ három helyen Komárom-Esztergom (23,6), Pest (18) és Fejér megye (17) áll. 

Stagnált a balesetekben megsérültek száma 

2018. I. negyedévéhez képest a sérültek száma összességében nem változott, ezen belül a meghaltak száma 3,2%-kal csökkent. A balesetekben:

  • 119 ember vesztette életét,
  • 953 fõ súlyos,
  • 3004 személy pedig könnyû sérülést szenvedett.

A sérültek és a meghaltak egytizede gyermekkorú volt: 242 gyermek könnyen, 35 súlyosan sérült, egy gyermek pedig életét vesztette. Mind az elhunytak, mind a sérültek száma jelentõsen nõtt azokban a balesetekben, ahol gyerekek is megsérültek.