7 személyes autók: A lízingcégek felkészültek a rohamra
2019.07.05
Extra keresletet hoz a fokozatosan bõvülõ magyar újautó-piacra és a lízingcégeknek a nagycsaládosok számára júliustól elérhetõ autónként maximum 2,5 millió forintos állami támogatás – közölte a Magyar Lízingszövetség. A kedvezmény elõsegítheti, hogy csökkenjen a teljes magyarországi autóflotta 14 évet meghaladó átlagéletkora. Fontos, hogy az állami támogatás önerõként beszámítható az új autó árába, ugyanakkor a Lízingszövetség felhívja a figyelmet arra, hogy ezeknél az ügyleteknél is hitelképesnek kell lenniük a vásárlóknak a finanszírozáshoz. A lízingcégek felkészültek a várhatóan megnövekedõ finanszírozási igények kielégítésére.

Július 1. a magyarországi újautó-piacon is fontos dátum, ugyanis a legalább három gyermeket nevelõ – az elõírt feltételeket teljesítõ – családok új vagy korábban bemutatóautóként használt, legfeljebb 1 éves és maximum 2000 kilométert futott legalább hétüléses személyautó vásárlására a vételár felét, de maximum 2,5 millió forint állami támogatást kaphatnak.

Lökést kap az 5 százalékkal bõvülõ piac

Ez új korszakot jelent a hazai autópiacon, mert hasonló nagyságrendû autós támogatásra Magyarországon korábban nem volt példa. Másrészt a kedvezmény extra keresletet hozhat az év elsõ hat hónapjában közel 5 százalékkal bõvülõ újautó-piacon, ami 74 543 darabos eladást jelentett. Az autófinanszírozásban kulcsszerepet vállaló lízingcégeknél is plusz keresletet eredményezhet a támogatás bevezetése – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Magyarországon évente a háztartások mintegy 2 százaléka vásárol új gépjármûvet. 175 ezer nagycsaládos háztartás él Magyarországon, akik jogosultak a támogatás igénybevételére. A Lízingszövetség arra számít, hogy a támogatás jelentõs összege miatt a nagycsaládosok körében jelentõsen megnõ az autóvásárlási kedv, így könnyen elképzelhetõ, hogy a több, mint 3 évig elérhetõ támogatási program ideje alatt akár 10 százalékot meghaladó hányaduk dönt vásárlás mellett – emelte ki Tóth Zoltán.

Ebben az esetben csaknem 18 ezer autóról beszélünk, amelynek akár 35-40 százaléka is lízingkonstrukció keretében kerülhet gazdájához. Mindez érzékelhetõ növekedést jelent a hazai gépjármû-kereskedelmi és –finanszírozási piac számára, és egyben jelentõs mértékben hozzájárul a hazai gépjármûpark fiatalításához, a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez is.

A hazai autópark átlagéletkora 14 év – idézi fel a fõtitkár. 14 évvel ezelõtt a legtöbb károsanyag kibocsátási norma a mai értékek tízszerese volt, így ezért is kifejezetten üdvözlendõ a támogatási program.

Feltételek, önerõ, hitelképesség 

Tóth Zoltán, a szervezet fõtitkára kiemelte: az állami támogatás (fõszabályként) vissza nem térítendõ és a személygépkocsi-vásárlásnál elvileg önerõként is felhasználható, a teljes vételár kiegyenlítését kedvezõ zárt végû pénzügyi lízingkonstrukciókkal finanszírozhatják az érintettek.

Fontos azonban, hogy a hétüléses új autó vásárlását tervezõ nagycsaládosoknak teljesíteniük kell a jogszabályok és a lízingcégek által elõírt hitelképességi feltételeket, így például a minimális saját erõre és a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutatóra vonatkozó elõírásokat is – tette hozzá a szakember.

A lízingszerzõdést csak a támogatásra jogosultságot megállapító határozat véglegessé válása után lehet megkötni, de érdemes akár már a kérelem benyújtása elõtt is tájékozódni a programnak megfelelõ modellekrõl, azok árairól, ha finanszírozást szeretnénk igénybe venni, akkor annak feltételeirõl, kondícióiról, és elõzetes kalkulációt végezni. Egy autó beszerzése még egy ilyen jelentõs állami támogatás mellett is komoly pénzügyi döntés, amit körültekintõen kell meghozni.

A törlesztõrészlet mellett figyelembe kell venni a gépjármû fenntartási költségeit, így például a megkötni javasolt casco biztosítás díját is a háztartás teherbíró képessége megállapításakor. A támogatást a Magyar Államkincstár az adott autókereskedõnek fizeti ki, így a nagycsaládosoknak azt nem kell megelõlegezniük.

Az állami támogatással megvásárolt hétüléses új autó három éven belül csak akkor értékesíthetõ, ha a támogatás idõarányos részét az állam javára visszafizetik; ez lényeges feltétele a kedvezmény igénybevételének. Ugyanez a következménye annak is, ha a lízingszerzõdés nemfizetés miatt felmondásra kerül.