Kalandparkokat vizsgált a fogyasztóvédelem: közel minden harmadiknál találtak hibát
2019.07.16
A kalandparkok kétharmadának üzemeltetése mindenben megfelelt az elõírásoknak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat szerint. A hiányos dokumentációval rendelkezõ kalandpályák használatát ideiglenesen megtiltotta a fogyasztóvédelmi hatóság.

Az ITM idén is kiemelt figyelmet fordít a kalandparkokban kikapcsolódni vágyó családok biztonságára. A fogyasztóvédelmi hatóság még a nyári vakáció elõtt ellenõrizte a lombkorona szintjén épített vagy mesterséges oszlopra telepített kötélpályák, kötélcsúszdák, függõhidak, és a mászófalak üzemeltetési körülményeit.

A megyeszékhely szerinti járási hivatalok az ország minden részében 84 helyszínen összesen 310 kalandpályát ellenõriztek, amelyek 31 százaléka nem felelt meg teljes körûen az üzemeltetésre vonatkozó elõírásoknak.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelõs helyettes államtitkár kiemelte: „A fogyasztóvédelem minden évben a szezon kezdete elõtt ellenõrzi a kalandparkok mûködési körülményeit a kalandpályák biztonságos használata érdekében. Az ellenõrzéseket követõen 36 kalandpálya használatát kellett ideiglenesen megtiltani, ezek közül tizenhét a hiányosságok pótlása után már újra üzemel, és a többi kifogásolt pálya hiánypótlása is folyamatban van.”

A fogyasztóvédelmi hatóság által lefolytatott vizsgálat a pályák biztonságosságát igazoló megfelelõségi tanúsítványokra és a látogatók számára is információt nyújtó adattáblákon feltüntetendõ jelölésekre irányult. Ezek közül a legfontosabb a terhelhetõség, azaz hogy mennyien használhatják egyszerre az adott pályát biztonsággal. Az ellenõrzés kiterjedt az üzemeltetési napló jogszerû vezetésére és a kezelõ személyzet biztonságos üzemeltetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére is. A kalandparki eszközök mûszaki állapotának rendszeres vizsgálatát erre kijelölt tanúsító szervezetek végzik.

A korábbi években már ellenõrzött kalandparkok üzemeltetõinek többsége lényegesen nagyobb körültekintéssel jár el a pályák szezonális beindítása során, az újonnan kialakított pályák esetén valamelyest gyakoribbak a jogsértések. A rendszeres fogyasztóvédelmi ellenõrzések is hozzájárulnak ahhoz, hogy az üzemeltetõk tisztában legyenek a biztonságos mûködtetéshez szükséges követelményekkel. Az ellenõrzött kalandparkok közel fele felelõsségbiztosítással is rendelkezik, ami szintén a látogatók biztonságérzetét növeli. A fogyasztóvédelem a továbbiakban is aktív jelenléttel szolgálja a kalandparkok látogatóinak biztonságát.