Új elnök a CEA élén
2011.06.16
Az olaszországi Generali Csoport ügyvezetõ igazgatóját, Sergio Balbinot-t választották egyhangúlag az Európai Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetsége (CEA) elnökének a szervezet tegnapi közgyûlésén Athénben. Az új elnök megbízatása három évre szól.

Balbinot az elnökségének idejére felállított prioritásokat ismertetve kiemelte a Szolvencia II nevezetû uniós biztosítási szabályozási keretrendszert, amely 2013 elején lép életbe. Az új rendszer összetettsége kapcsán az elnök hangsúlyozta: fontos dolog az uniós biztosítótársaságok rugalmassága a Szolvencia II kapcsán.

„Meg kell értenünk a Szolvencia II keretrendszer lényegét. A biztosítási szakma elkötelezett a biztosítótársaságok által vállalt kockázati szintek és a tõketartalékok összehangolása iránt, ugyanakkor mindez nem szabad, hogy veszélyeztesse a biztosítótársaságok modern gazdaságban betöltött stratégiai szerepét.” – közölte Balbinot. „A jelenlegi gazdasági környezetben a biztosítótársaságok szerepe létfontosságú: kockázatot vállalunk át különbözõ társadalmi csoportoktól, nyugdíjcélú megtakarítási termékek segítségével orvosoljuk az állami nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán keletkezû problémákat, és hosszútávon gondolkodó, konzervatív befektetõként is megjelenünk a (befektetési) piacon.” – tette hozzá az újonnan megválasztott elnök.

„Ezek a kulcsfontosságú tevékenységek veszélybe kerülhetnek, amennyiben a Szolvencia II nincs körültekintõen kidolgozva. Az új keretrendszer megfelelõ kialakítása éppen ezért életbevágóan fontos az uniós biztosítók, az egész gazdasági rendszerünk és a fogyasztóvédelem számára egyaránt. Az Európai Biztosító Szövetség mindent el fog követni, hogy a Szolvencia II megkapja a megfelelõ támogatást, és a céloknak megfelelõen, azokat maximálisan támogató formában legyen megalkotva.” – hangsúlyozta az új elnök.

Sergion Balbinot ezt követõen vázolta azt a stratégiát, amely alapvetõen határozza majd meg elnökségének idejét. „A CEA tagszervezeteivel együttmûködve azon dolgozunk majd, hogy a lehetõ legjobb üzleti környezetet alakítsuk ki az európai biztosítók számára, támogatva a legjobb üzleti megoldásokat, olyan környezetet teremtve, amelyben az innováció és a növekedés kerül a középpontba. Itt szeretném kiemelni az általános, rendszerszintû kockázatokat, a nyugdíjcélú juttatásokat érintõ vitás kérdéseket, a nyugdíjszolgáltatók közötti egyenlõ feltételeinek kérdését, illetve a nemzetközi és könyvelési szabályok változásait, mint fõ kihívásokat.” – tette hozzá.

Az éves közgyûlésen, amelyen a szövetség mind a 33 tagszervezete képviseltette magát, elsõ beszéde során Balbinot kitért az ipari, környezetvédelmi kérdésekre, illetve a klímaváltozás által okozott kihívásokra is: „A szövetségünk készen áll arra, hogy természeti katasztrófák kapcsán a magán és az állami szektorral együttmûködve megfelelõ kockázatkezelési keretrendszert dolgozzon ki. Nagy szaktudással és tapasztalattal rendelkezünk, ezért is érezzük feladatunknak, hogy elõsegítsük a párbeszédet, amely során a biztosítók együttmûködhetnek a kormányzati szervekkel a katasztrófák pusztító hatásainak csökkentése érdekében.”

Tommy Persson leköszönõ elnök – Svédország legnagyobb nem-életbiztosítójának, a Lansförsakringar AB senior tanácsadója – három éves elnökségét méltatva Balbinot megjegyezte: „Jelentõs, a szektort alapjaiban érintõ szabályozási változások várhatóak a közeljövõben, ezért is különösen fontos, hogy az európai biztosítók egy közös, jól hallható hangon szólaljanak meg. Tommy Persson áldozatos munkájának köszönhetõen egyértelmûen a CEA jelenti ma ezt az erõs, megkerülhetetlen szervezetet a biztosítók világában.”

Üdvözölve Balbinot megválasztását, a leköszönõ elnök elmondta: „Örömömre szolgál, hogy egy olyan tehetséges és tapasztalt vezetõnek adhatom át a szervezet irányítását, mint amilyen Sergio. Õ már alelnökként is bizonyította elkötelezettségét a CEA iránt, és meggyõzõdésem, hogy vezetésével csak még erõsebb lesz a szervezet.” – tette hozzá Persson.