Egyre kevesebbet takarítanak meg a háztartások az EU-ban!
2012.01.30
A háztartások megtakarítási rátája az eurózónában 13,3%-ra, a 27 tagállam tekintetében 10,9%-ra csökkent. Eközben a rendelkezésre álló reáljövedelem 0,4%-kal csökkent az euróövezetben – derül ki a legfrissebb statisztikákból.

2011 harmadik negyedévében, szemben az elõzõ negyedévvel, a háztartások megtakarítási rátája csökkent, miközben a beruházási ráta csaknem változatlan maradt, mind az euróövezetben, mind az EU27-ben. Elõbbi országokat tekintve a háztartások rendelkezésre álló jövedelme 0,4%-kal csökkent reálértéken, szemben a második negyedév 0,1%-os csökkenésével – derül ki az Eurostat adataiból.

Csökkenõ megtakarítások


A tavalyi harmadik negyedévben a háztartások bruttó megtakarítási rátája 10,9%-os volt az EU 27 tagállamának átlagában, szemben a második negyedéves 11,7%-os hányaddal. Az eurózónában valamivel többet, a rendelkezésre álló jövedelem mintegy 13,3%-át tették félre a háztartások, azonban ez is alacsonyabb a második negyedévben mért 13,7%-nál.

Kevesebb a rendelkezésre álló jövedelem is!

Az euróövezetben a megtakarítási ráta csökkenéséért a rendelkezésre álló reáljövedelmek csökkenése (-0,4%) okolható, eközben a tényleges végsõ fogyasztási kiadások csekély növekedést jeleztek (0,1%). A reáljövedelmek csökkenése mögött a nominális jövedelmek esése, valamint az árak emelkedése áll.

Továbbra is alacsony beruházási ráta

Az EU27 esetében a háztartások bruttó beruházási rátjája 8,5%-os volt a harmadik negyedévben, amely némi emelkedést mutat az elõzõ negyedévhez képest, míg az eurózónában változatlanul 9,1%-on állt. Háztartások esetében beruházás alatt általában a lakásvásárlást, és felújítást szokás érteni.