Optimista viszontbiztosító: bízik az áremelkedésben
2012.02.02
A Hannover Re optimista a 2012-es évet tekintve, miután az év eleji szerzõdésmegújítások során sikerült díjat emelnie a hurrikánok és földrengések által okozott károk viszontbiztosítása tekintetében – írja a Reuters hírügynökség.

„Összeségében emelkedõ díjakra, az eredmények javulására számítunk 2012-ben” – közölte Ulrich Wallin vezérigazgató újságíróknak szerdán.

A viszontbiztosító 3-6%-os díjemelést tudott eszközölni a január elsejei szerzõdésmegújítások során. „A természeti katasztrófák által érintett szegmensekben különösen jelentõs díjemelés következett be” – tette hozzá Wallin.

A pusztító földrengések Japánban és Új-Zélandon, illetve a tornádók az Egyesült Államokban 2011-et minden idõk egyik legdrágább évévé tették az iparág számára, amelybõl a viszontbiztosítók, így a Hannover Re, a Munich Re és a Swiss Re is kivették a részüket, több milliárd euróval megsegítve a biztosítókat a kárrendezésben.

A januári szerzõdésmegújítások azt mutatták, hogy a viszontbiztosítók jobban érvényesíteni tudták a díjszabásban érdekeiket, mint a biztosítótársaságok, igaz ennek mértéke nem volt egységes az összes szegmensben és régióban – mondta Wallin.

A tavalyi kárigények nagy része a viszontbiztosítókat terhelte, amely számos piaci szereplõ tõkehelyzetére negatív hatással volt, korlátozva üzletszerzési képességüket, valamint felemésztve tartalékaikat.

Ezen kívül a viszontbiztosítókat az alacsony kamatkörnyezet is negatívan érintette befektetéseiken keresztül, nyomást gyakorolva az ágazatra, hogy tartózkodjanak a további árcsökkentésektõl. A Hannover Re nemélet üzletági szerzõdéseinek mintegy kétharmada került megújításra év elején, melyre átlagosan 6%-os díjemelés mellett került sor, 3,69 milliárd eurós díjbevételt eredményezve. A csoport szerint a 20 milliárd eurós német gépjármû-biztosítási piacon is megállt a díjak csökkenése, így a Hannover Re is árat tudott emelni.

A 2011-es év eredményeirõl azonban még nem nyilatkozott a vezérigazgató, az majd csak március 14-én kerül nyilvánosságra. Korábban a társaság azt nyilatkozta, hogy legalább 500 millió eurós nettó profitra számítanak 2011-ben, melynek több mint 40%-át osztalékként kívánják kifizetni.