Drágulásra számít a világ legnagyobb viszontbiztosítója
2012.02.03
A Munich Re megfogadta, hogy idén ismét 2,4 milliárd eurós nettó eredményt fog elérni, miután a tavalyi katasztrófák utáni kárigény kifizetések és a pénzpiaci zavarok jelentõsen lefaragták 2011-es eredményeit.

A világ legnagyobb viszontbiztosítója azonban még így is a korábbi várakozásokat felülmúló, 710 millió eurós nyereséget tudott elkönyvelni 2011-ben, köszönhetõen a nagyobb kárigényekbõl származó kedvezõ adózási hatásoknak.

„Összességében azt várjuk, hogy idén a 2010-es évnek megfelelõ nyereségességi szintet érünk el” –közölte a cég pénzügyi igazgatója, Jörg Schneider.
2010-ben a Munich Re 2,4 milliárd eurós nyereséget könyvelt el, elemzõk szerint idén ismét erre a szintre juthat el a viszontbiztosító – derül ki a Reuters bankok és brókerek körében végzett felmérésébõl.

A Munich Re-t is igen keményen érintették a tavalyi rekord mértéket öltõ természeti katasztrófák. Részvényei közel 12%-ot estek egy év alatt. A rivális Swiss Re és Hannover Re részvényei ezzel szemben mindössze 4%-ot zuhantak.

A jelentõs kárkifizetések ellenére a Munich Re azt nyilatkozta, hogy a 2011. évi osztalék szintjét részvényenként 6,25 eurós szinten kívánja tartani.

Emelkedõ díjak

A vállalat elégedettségének adott hangot az év eleji szerzõdésmegújítások kapcsán: díjbevételei 2,6%-kal nõttek, a díjak pedig mintegy 2%-kal múlták felül az egy évvel korábbi szintet. A cég további díjemelkedésre számít idén.

A pénzügyi igazgatója elmondta, hogy a Munich Re továbbra is felvásárlási célpontokat keres, azonban nem bánja, hogy a legutóbbi ügyletek kapcsán kilicitálták. „Eddig nem láttuk jelét annak, hogy az árak reális irányba mozdulnának el” – mondta Schneider az M&A piac kapcsán.