Bõvültek az intézményi megtakarítások
2011.05.30
Kismértékben bõvültek az intézményi megtakarítások, miközben a lakossági forintbetétek állománya szerény mértékben csökkent az idei év elsõ három hónapjában - közölte a Befektetési Alapkezelõk és Vagyonkezelõk Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfõn.

A szövetség negyedévente közölt regiszterének adatai szerint az összesített intézményes megtakarítás - azaz a vagyonkezelt vagyonok és befektetési alapok együttesen 1,4 százalékkal bõvültek 2011 elsõ negyedévében - 9.822 milliárd forintot tett ki március végén. Az intézményes megtakarítások szerkezetében számottevõ változás nem következett be: a vagyonkezelt vagyon 66 százaléka pénztári, 27 százaléka biztosítói vagyon, 7 százalék az egyéb kategóriába sorolható. A pénztári vagyon 3.969 milliárd forint volt az elsõ negyedév végén.

A pénztári portfóliók több mint fele magyar állampapírokban van. Egy átlagos portfólió több mint 43 százalékban magyar államkötvényeket, mintegy 10 százalékban diszkontkincstárjegyeket tartalmaz, míg a részvények aránya körülbelül 35 százalék. Külföldi betétekben és kötvénytípusú befektetésekben a negyedév végén 3,2 százalék volt. A pénztári portfóliókban a negyedévben nõtt a hazai, míg csökkent a külföldi részvények aránya, ami megfelel a negyedéves részvénypiaci események, illetve a forint erõsödésében jelentkezõ trendeknek.

A vagyonkezelés másik nagy szereplõje a biztosítói vagyon, amelynek kisebb részét a unit-linked (befektetéssel kombinált) termékek teszik ki. Utóbbiak összesített értéke 663 milliárd forint, míg az egyéb biztosítói vagyon március végén 952 milliárd forint volt. A negyedévben a unit-linked portfóliókban csökkent a hazai és a külföldi részvények aránya is, míg a magyar állampapírok súlya nõtt. Az elsõ negyedévben mind a befektetési alapok, mind a unit-linked termékek portfóliója esetében elmozdulás látszott a kisebb kockázatú termékek irányába, mindamellett, hogy utóbbiakra általában magasabb kockázatvállalási hajlandóság jellemzõ - állapítja meg a BAMOSZ elemzése.

A közlemény idézi Temmel Andrást, a BAMOSZ fõtitkárát, aki szerint a unit-linked termékek vásárlóinak nagyobb kockázatvállalási hajlandóságát több tényezõ is okozhatja. Egyfelõl a befektetési alapokkal szemben a befektetési idõtáv a unit-linked termékeknél jellemzõen lényegesen hosszabb, illetve a garantált alapok kivételével a befektetési alapoknál nem jellemzõ az elõre meghatározott futamidõ. A befektetési alapok esetében ráadásul általában nagyobb összegek egyszeri befektetésérõl döntenek, míg a unit-linked termékek esetében gyakoribb a rendszeres, kisebb összegû megtakarítás, ami növeli a befektetõk jövõ idejû megtakarításokra vonatkozó kockázattûrõ képességét.