Nagyot zuhantak a biztosítói részvények
2011.06.17
Közel négy hónap legnagyobb esését szenvedték el szerdán az amerikai államkötvény hozamok, melyek benchmarkként szolgálnak az életbiztosítók számára. Ennek megfelelõen a legnagyobb életbiztosítók részvényei is estek.

Az életbiztosítók számára az elmúlt hónapokban különösen nagy fenyegetettséget jelentettek az alacsony kötvényhozamok, veszélyeztetve ezzel befektetéseikbõl származó jövedelmeiket. Hosszú lejáratú kötelezettségeik miatt ugyanis kiszámítható befektetési hozamokra van szükségük, hogy a kárigényeket felmerülésük idején zökkenõmentesen ki tudják elégíteni.

A benchmarkként tekintett 10 éves lejáratú kincstárjegyek hozama 3,1 százalékról 2,98 százalékra csökkent kedden, amely február 22 óta a legnagyobb esésnek számít. Bár a 2010-es mélyponthoz képest magasabbak a hozamok, szintjük még mindig aggodalomra ad okot a biztosítók körében.

A S&P biztosítási indexe 2,4 százalékot zuhant, elsõsorban az életbiztosítók részvényeinek árfolyamesésétõl vezérelve. Egye biztosítók, mint például a Lincoln National közel 5 százalékot zuhant egy nap alatt.