Mínusz 22 fok: ezt már az autók sem bírják!
2012.02.06
A meteorológusok szerint hétfõtõl újabb havazás várható, akár 15 centi friss hó is kerülhet a megmaradt hórétegre, valamint akár mínusz 22 fok is várható. Mindez jelentõsen megviselheti az autókat, gondot jelenthet akár már a gépjármû beindítása is. A Generali Biztosító összegyûjtötte, mire érdemes feltétlenül figyelnünk a rég nem tapasztalt extrém idõjárás miatt.

A Generali tapasztalatai azt mutatják, leginkább a téli gumi hiánya, a fagyálló folyadék problémái, az elöregedett akkumulátor lemerülése és az útviszonyoknak nem megfelelõ vezetési stílus okoz problémát a téli hónapokban. Az extrém, -15 Celsius fok körüli hõmérsékletben azonban ezen felül is érdemes néhány alapvetõ dologgal tisztában lennünk. A biztosító munkatársai ezért összegyûjtötték, mire érdemes figyelniük az autósoknak a jelenlegi, rendkívüli idõjárási körülmények között:

1. Akkumulátor – Az idõsebb (5-6 éves vagy ennél régebbi) akkumulátorok esetében elõfordulhat, hogy az extrém, -15 C fok alatti hõmérsékletben nem indulnak be. Ezeket mindenképpen ellenõriztessük hosszabb utak elõtt, vagy cseréljük újra.
2. Kézifék – A kéziféket éjszakára ne húzzuk be, hiszen reggelre elõfordulhat, hogy „befagy”. Ilyenkor viszont mindenképpen tegyük az autót sebességbe.
3. Ablaktörlõk – Amennyiben havazással vagy egyéb csapadékkal párosul az extrém hûvös idõjárás, éjszakára az ablaktörlõket hajtsuk ki, nehogy odafagyjanak a szélvédõnkhöz.
4. Fagyálló folyadék – Jó minõségû, akár -20 fokban is hatékony fagyálló beszerzése és használata elengedhetetlen. Ezen nem éri meg spórolni, hiszen komoly kellemetlenséget okozhat a befagyott hûtõvíz.
5. Ablakmosó folyadék – Ilyenkor megfelelõ minõségû, a -20 fokot is bíró folyadékot használjunk.
6. Takarók – A gépjármûben elhelyezett takarók nagy segítséget jelenthetnek, ha elakadtunk a hó miatt, hiszen ha kifogy a benzinünk és várjuk a segítséget, fûteni sem tudunk az autónkban.
7. Jégkaparó, jégoldó spray és lapát – Ezek az eszközök komoly segítséget jelenthetnek, hiszen a szélvédõ ráfagyott csapadéktól történõ megtisztítása és az autónk „kiásása” a megfelelõ eszközök nélkül különösen kellemetlen lehet -22 Celsius fokban.
8. Tankolás – Hosszabb utakra érdemes teli tankkal elindulnunk, hiszen ha elakadnánk a nagy hó miatt, az extrém hidegben mindenképpen fûtenünk kell a gépjármûben, ha kevés benzinnel vágtunk neki az útnak, az rövid idõ alatt kifogyhat.
9. Vezetési tanácsok – Kerüljük a hirtelen mozdulatokat, nehogy megcsússzunk. A féket ne „pumpáljuk” inkább állandó nyomást fejtsünk ki. Ha hóval borított sávokat keresztezünk, tartsuk biztosan a kormányt, és enyhén lépjünk a gázra.
10. Pihenõidõ – Az extrém idõjárási környezetben fárasztó és kimerítõ a vezetés. Ezt figyelembe kell vennünk, tartsunk több pihenést a hosszú utak során.

„Hétvégén egy síelni induló család autója Ausztriában hibásodott meg, 40 kilométerre a legközelebbi lakott településtõl. A gépkocsi akkumulátora romlott el, feltehetõen a szokottnál is hûvösebb idõjárás miatt. Sajnos emiatt fûtés sem volt az autóban és mivel nem gondoskodtak meleg pokrócokról sem, így számukra valóban kellemetlenül indult az idei síelés, a közel -15 Celsius fokos hidegben komoly veszélynek voltak kitéve. Szerencsére ez a család rendelkezett assistance szolgáltatással, így a Generali csoporthoz tartozó Europ Assistance (EA) munkatársai gyorsan a segítségükre siettek.” – számolt be az esetrõl Jákfalvi Zoltán, a Generali termékfejlesztési csoportvezetõje.

A Generali Komplett Casco biztosításának majdnem minden módozata rendelkezik egyébként az „Autósegély-24” kiegészítõ szolgáltatással is. Ennek lényege, hogy a biztosítás a szerzõdésben vállalt összegig a gépjármû mûszaki, nem balesetbõl eredõ meghibásodása, üzemzavar miatti menetképtelensége esetén nyújt segítséget az autósoknak a nap 24 órájában. Ezt a szolgáltatást a megfelelõ Casco szerzõdés teljes idõtartama alatt, külön díj megfizetése nélkül nyújtja a Generali, együttmûködésben az EA-val. Az „Autósegély-24” szolgáltatást egyébként kiegészítõ biztosításként, külön is meg lehet kötni a Generalinál meglévõ casco szerzõdésekhez személygépjármûvekre és kishaszongépjármûvekre.