Az S&P leminõsítette a Swiss Re katasztrófa kötvényeit
2011.06.17
A március 11-ei japán földrengés által okozott halálesetek kiugró nagysága miatt a Standard&Poor’s leminõsítette a Swiss Re katasztrófa kötvényeit.

A hitelminõsítõ közleménye szerint BB-rõl BB+-ra módosította a Vita Capital biztosító által kibocsátott, 100 millió dolláros kötvényszéria minõsítését. Az S&P úgy látja, megnõtt a kockázata annak, hogy a jelentõs mértékû káresemények miatt a kötvénytulajdonosok ne kapják vissza befektetett tõkéjüket, és az utánuk járó kamatot sem. A leminõsített kötvények esetében kikötés volt ugyanis, hogy a földrengés által okozott cunami kárait fedezi, márpedig az várhatóan jelentõsen meghaladja a földrengés által okozott károk nagyságát.

Biztosítók, és viszontbiztosítók azért bocsátanak ki tõkekockázatos kötvényeket, hogy a tõkepiacra terítsék az esetleges sok halálos áldozattal járó természeti katasztrófák térítési kockázatának egy részét, ezzel tõkét szabadítsanak fel új biztosítási ügyletek számára.

A Swiss Re márciusban egy befektetõi tájékoztatón elmondta, hogy a földrengés következtében 20 ezer halálos áldozatra számítottak, ráadásul a III., öt éves lejáratú kötvénysorozat kibocsátásakor az RMS kockázatmodellezõ cég úgy számolt, hogy a kötvénytulajdonosok akkor szenvednek el kárt, ha a földrengés 50 ezernél több halálos áldozattal jár.

Az elsõdleges biztosító, a Vita Capital kockázatainak fedezetéül szolgáló kötvényeket 2010 októberében bocsátotta ki a Swiss Re, öt éves lejáratra. Ezek az Egyesült Államokban, Japánban, Németországban és Kanadában bekövetkezõ, halálos áldozattal járó katasztrófák kockázatait fedezik.

Három katasztrófa kötvényt érintett eddig a márciusi japán földrengés, azonban ezek közül csak egynél fordult elõ, hogy egyáltalán nem fizette vissza a tõkét. Ezt a Munich Re bocsátotta ki 2008-ban 300 millió dollár értékben egy japán elsõdleges biztosító, a Zenkyoren földrengés-kockázatainak fedezésére.