Agrárbiztosítás: április végére jönnek az új feltételek
2012.02.13
Várhatóan április végére dolgozzák ki a biztosító társaságok azon mezõgazdasági kockázatok biztosítási feltételeit, amelyek új elemként jelentek meg a január elsején hatályba lépett, kétpilléres agrár-kockázatkezelési törvényben.

Az új szabályozás egy állami kártalanítási alapra és a piaci alapú, támogatott növénybiztosításokra épít – írja az Agromonitor.

A törvény szerint az idéntõl az aszály, a tavaszi fagy, a felhõszakadás, az árvíz és a belvíz is bekerülhet a biztosítható káresemények közé. A gazdálkodók szerzõdéseiket az Allianz Hungáriánál, a Generali-Providenciánál és a Groupama Garanciánál köthetik meg, miután a K&H Biztosító kiszállt a versenybõl. Schmidt Ákos, a riskonline.hu biztosítási portált mûködtetõ Európa Tender Kft. ügyvezetõ igazgatója szerint az õszi vetésû növénykultúrákra a biztosításokat a hagyományos kockázatokra érdemes minél hamarabb megkötni, ha ezt a termelõk tavaly még nem tették meg.

A gyors biztosítás-kötéssekkel ugyanis a gazdálkodók a növénykultúrák idejében védelem alá helyezhetik, a kontraktusokat pedig április végétõl-május elejétõl az új kockázatokkal is kiegészíthetik.