Európa legsebezhetõbb országai – hazánk is listás!
2012.02.14
Olaszország, Spanyolország és Ciprus mellett hazánk került fel arra a listára, mely az Európai Unió legsérülékenyebb országait veszi számba – írja az Mfor.hu.

A Corriere Della Sera birtokába került dokumentum szerint az Európai Bizottság Magyarországot, Olaszországot, Spanyolországot és Ciprust tartja a \"leggyengébb láncszemeknek\" az Európai Unióban, vagyis ezek az országok lennének leginkább kitéve egy újabb válságnak. Az olasz lap információi szerint a dokumentumot kedden terjeszti az Európai Parlament elé Olli Rehn pénzügyi biztos.

A mostani listát a Bizottság egy figyelmeztetésként kezeli, hogy a mostani görög helyzethez hasonló szituációk a jövõben elkerülhetõk legyenek. Éppen ezért a jelenlegi esetben az EU akár lépéseket és biztosítékokat is kérhet hazánktól arra nézve, hogy az egyenlõtlenségeket csökkentsük.

Az EU a legsebezhetõbb országok listáját összesen tíz mutató alapján állítja össze, figyelembe veszik például a munkaerõköltséget is. A négy legveszélyeztetettebb állam mellett öt másik ország: Franciaország, Belgium, Nagy-Britannia, Szlovénia és Bulgária úgynevezett figyelõlistán vannak.

A legveszélyeztetettebb tagállamok listáját még az úgynevezett hatos csomag nevû jogszabálycsoport hívta életre, melynek fõ célja a Stabilitási és Növekedési Paktum megerõsítése volt. Hivatalosan azok az országok szerepelnek a rangsorban, melyek a leginkább ki vannak téve a makrogazdasági egyensúlytalanságoknak.