Figyelem: ma éjfélkor lejár a határidõ!
2012.02.15
Legkésõbb február 15-én éjfélig nyilatkoznia kell - postára adni a nyomtatványt vagy az Ügyfélkapun keresztül továbbítani - annak, aki az egyszerûsített bevallást szeretné választani tavalyi jövedelmeirõl való elszámolásához.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint az egyszerûsített bevallással nemcsak idõ takarítható meg, hanem az esetleges hibák is elkerülhetõek. Az egyszerûsített bevallás választására szolgáló 1153NY jelû nyomtatvány rendkívül egyszerû, a kétoldalas nyilatkozaton számadatokat nem is kell feltüntetni - hívja fel a figyelmet a NAV keddi közleményében.

Az adóhatóság szerint elsõsorban akkor érdemes választani ezt a bevallási módot, ha a bevétel kizárólag munkáltatótól vagy kifizetõtõl származik, és az adózó a jövedelemszámítás során nem alkalmaz tételes költségelszámolást, vagy nem jogosult a söralátétként is emlegetett adónyilatkozat kitöltésére, például azért, mert ezer forintnál nagyobb a ténylegesen fizetendõ adó és az adóelõleg közötti különbözet.

Az egyszerûsített bevallás az adóhatóság segítségével történõ adómegállapítás, amely a magánszemély által benyújtott bevallásnak (önadózás) minõsül. Ha a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, köteles felhívni a figyelmét az egyszerûsített bevallás választásának lehetõségére - ismerteti Veszprémi István, a Deloitte adópartnere a cég közleményében.

Az adóhatóság az egyszerûsített bevallás választásához szükséges adózói nyilatkozatot feldolgozza, megállapítja az adóalapot, az adót, a visszatérítendõ vagy befizetendõ adót (a járulékfizetési kötelezettség felsõ határát meghaladóan levont nyugdíjjárulékot is), s az ezeket tartalmazó egyszerûsített adóbevallást április 30-ig elküldi az adózónak. A magánszemély ki is javíthatja az adóhatóság által elõkészített bevallást, amelyet aláírva 2012. május 20-ig kell visszaküldenie a NAV-nak.

Egyszerûsített bevallást azonban kizárólag az a magánszemély választhat, aki az adóévben kizárólag olyan bevételt szerzett, amelybõl történt adó(elõleg)levonás, és/vagy ingó vagyontárgy, ingatlan értékesítésébõl származó jövedelem miatt van adókötelezettsége, továbbá nem volt egyéni vállalkozó, és mezõgazdasági õstermelõként nem volt adóköteles jövedelme.

Nem zárja ki az egyszerûsített bevallást, ha a magánszemély családi kedvezményt, adókedvezményt érvényesít, önkéntes pénztári kedvezményt vesz igénybe, mezõgazdasági õstermelõ volt, azonban adóköteles jövedelmet nem szerzett vagy olyan bevételt szerzett, amelyre az egyszerûsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho) szóló törvény szerinti közteherviselést választotta (meghatározott kivételekkel) - ismerteti a Deloitte. Aki a fenti határidõt elmulasztja, az általános szabályok alapján vagy papíron (nyomtatvány), vagy elektronikus úton kell elkészítenie és nyújtania bevallását 2012. május 20-ig.