27 milliárdos díjbevétel - a CIG többre számított
2012.02.16
A CIG Pannónia Életbiztosító tavalyi díjbevétele 27,2 milliárd forintra nõtt, ami a bázisidõszakhoz képest 11 százalékos javulást jelent, ám a társaság egész évre tervezett 35 milliárd forintos céljától jelentõsen elmaradt - derül ki a csütörtökön publikálásra került nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti konszolidált, nem auditált 2011. évi adatokból. A bevételi terv elmaradását részben a végtörlesztések miatt szenvedhette el a társaság.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. (továbbiakban: Társaság) 28,063 milliárd forint bruttó díjbevételt ért el 2011-ben, ami 9 százalékos növekedést jelent az elõzõ év 25,805 milliárd forintos értékéhez képest. A díjbevétel növekedését elsõsorban a rendszeres díjas életbiztosítási portfolióból származó díjbevételek 34 százalékos gyarapodása eredményezte, értékük 2011-ben meghaladta a 20 milliárd forintot. Ebbõl a portfólió folyamatos növekedésének köszönhetõen a korábbi években kötött szerzõdések megújítási díjai egy év alatt 96 százalékkal növekedve 12,309 milliárd forintot tettek ki. Az értékesített szerzõdések elsõ éves díjaiból származó bruttó díjbevétel 8,329 milliárd forint volt, amely 8 százalékkal elmaradt a 2010-ben elért 9,088 milliárd forinttól. Az eltérésben jelentõs szerepet játszik, hogy egyrészt a 2010-ben a tõzsdei kibocsátáshoz egy egyszeri, több mint 1,5 milliárd forintos értékesítési eredmény kapcsolódott, másrészt az utolsó negyedévben bevezetett végtörlesztéssel kapcsolatos intézkedések kedvezõtlen hatást gyakoroltak az új értékesítésre. A 2011-es évi új szerzés állománydíja 9,162 milliárd forint, a tavalyi eredmény 89 százaléka, amellyel a Társaság vezetõségének várakozása szerint továbbra is õrzi piacvezetõ pozícióját. A végtörlesztések biztosítási piacra gyakorolt negatív hatása az eseti díjakból származó bevételek alakulásán is megmutatkozott. Az eseti díjak összege az elõzõ évi eseti díjbevétel 71 százalékát, 7,425 milliárd forintot ért el 2011-ben. A teljes 28,063 milliárd forintos díjbevételen belül az eseti díjak 26 százalékos aránya a hazai piaci átlagnál némileg alacsonyabb, amely összhangban áll a Társaság minél nagyobb rendszeres díjarányra való törekvésével.

A BROKERNET Csoport aránya az új értékesítésbõl 66 százalékot tett ki, amelybõl 57 százalékot a magyarországi, 9 százalékot a szlovákiai értékesítés képviselt. A saját hálózat termelésének aránya 11 százalékot, az egyéb brókeri csatorna részesedése 23 százalékot ért el.

A bruttó mûködési költségek összege 2011-ben 16,220 milliárd forint volt, amelybõl 10,781 milliárd forint szerzési költség, 4,930 milliárd forint pedig igazgatási költség. A szerzési költségek nagysága a piaci szintnek megfelelõ. Az egyszeri tételek nélküli igazgatási költségek a bruttó díjbevétel 13,5 százalékát tették ki, ami – elsõsorban korábbinál alacsonyabb eseti díjbevétel miatt – 3,5 százalékponttal magasabb a megelõzõ évihez képest. A Társaság tõkehelyzete továbbra is stabil, a saját tõke 2011. december 31-én 5,055 milliárd forint volt. A Társaság rendelkezésre álló szavatoló tõkéje 4,195 milliárd forint, ami a törvény által elõírt követelmény 435 százaléka. A Társaság mérlegfõösszege 2011 végén 44,281 milliárd forintot ért el, a mérleg szerinti eredmény 2011-ben -4,687 milliárd forint volt. A Társaság a kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett.

A Társaság leányvállalata, a CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt. (továbbiakban: EMABIT), 2011 októberében kezdte meg mûködését. Az EMABIT 2011-ben 138 millió forint bruttó díjbevételt ért el, melynek legnagyobb része az általános felelõsség ágazathoz és az önjáró szárazföldi jármûfelelõsség ágazathoz kapcsolódik. Az elmúlt idõszakban sikeresen betört a célpiacát képezõ szegmensbe, vagyis a vállalati-intézményi biztosítások piacára. A hagyományos – fõleg gépjármû-biztosításokra fókuszáló – negyedik negyedévi kampány során mintegy 1,9 milliárd forint állománydíjú új szerzõdést kötött meg. A kötelezõ gépjármú felelõsségbiztosítási üzletág mûveléséhez szükséges engedély megszerzése óta az EMABIT 800 flottát, mintegy 24 000 gépjármûvet vont fedezetébe. A flották 80 százaléka a kiemelt célpiacként kezelt alacsony létszámú flották közül került ki, a további rész pedig a nagyobb flottákból, köztük a nemzetközi nagyvállalati ügyfélkörbõl származik, de jelentõs az intézményi-önkormányzati szektor is. A gépjármû felelõsség és casco biztosítások körében a 2012. évre tervezett díjbevétel kétszeresét sikerült elérni, a vagyonbiztosításoknál az idõarányos terveknek megfelelõ a kötésszám. A 2011-ben megkötött szerzõdésekkel együtt az EMABIT 2 milliárd forint feletti díjelõírással kezdte meg a 2012-es üzleti évet.

A Pannónia Befektetési Szolgáltató Zrt. 2011 végén kapta meg a mûködéséhez szükséges engedélyt. Jelenleg az Életbiztosító és a Pannónia Nyugdíjpénztár számára végez vagyonkezelést, a kezelt vagyon nagysága meghaladja a 80 milliárd forintot.

További tervek

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., amelynek fõ profilját továbbra is a befektetési életbiztosítások képezik, 2012-ben tervezi a belépését az egészségbiztosítási piacra is. Ezzel ki kívánja használni a Társaság az egészségbiztosításokra vonatkozó kedvezõ adózási szabályok adta üzleti lehetõségeket.

Az EMABIT 2012 februárjában utasbiztosítások bevezetésével belépett a lakossági biztosítások piacára. Az év során további szolgáltatásokat fog bevezetni a lakossági ügyfelek számára.

A Pannónia Befektetési Szolgáltató Zrt. versenyképes befektetési hozamokat kíván nyújtani mind jelenlegi, mind a jövõben csatlakozó biztosítói, illetve nyugdíjpénztári ügyfelek számára. Erre építve a vállalatcsoport 2012-ben tovább folytatja a nyugdíjpénztári akvizíciós tevékenységét.

A CIG Pannónia Csoport jelenlegi középtávú tervei alapján a 2010. októberi nyilvános részvényjegyzés során bevont tõke – az akkori terveinek megfelelõen – továbbra is biztosítja az elsõ nyereséges mûködési évig a Csoport Szolvencia I szerinti tõkeszükségletét. A Csoport vezetõségének változatlanul elsõdleges célkitûzése, hogy legkésõbb 2014-ben nyereséges évet zárjon.