Állami segítség az FHB Banknak- jóváhagyta az EU
2012.02.22
Az Európai Bizottság az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta a magyar FHB Bank 30 milliárd forint összegû feltõkésítését és a magyar likviditási program alapján a banknak nyújtott közel 120 milliárd forint összegû kölcsönt. A Bizottság az elvégzett mélyreható vizsgálatok után megállapította, hogy az intézkedések összhangban vannak a bankok válság alatti állami támogatására vonatkozó iránymutatással, mivel a felülvizsgált szerkezetátalakítási terv helyre fogja állítani a bank életképességét, és azt is biztosítja, hogy a támogatás okozta versenytorzulás minimális legyen.

Joaquín Almunia, a Bizottság versenypolitikáért felelõs alelnöke a következõképpen nyilatkozott: „Az aktualizált szerkezetátalakítási terv és a bank által a kapott tõke után fizetendõ pótlólagos díj biztosítja, hogy az FHB a késõbbiekben állami támogatás nélkül is életképes legyen, és hogy a támogatás okozta versenytorzulás se okozzon problémát.”

Magyarország 2011 októberében olyan aktualizált szerkezetátalakítási tervet nyújtott be, amely szavatolja az FHB jelzáloglevél-piaci részesedésének és kedvezõtlen árfolyammozgásokkal kapcsolatos kitettségének csökkentését. A banknak sikerült növelnie a lakossági hitelezés terén elért piaci részesedését is.

A Bizottság szerint – tekintettel arra, hogy az FHB a magyar lakossági és vállalati piacon csak korlátozott jelentõséggel bír, illetve hogy a tõkeinjekciót követõen egy éven belül visszafizette az állami tõkét – a verseny torzításának mértéke csekély. Emellett az államnak fizetett díj összhangban van a Bizottság által 2009 februárjában engedélyezett magyar feltõkésítési és kezességvállalási program kritériumaival.

A Bizottság ezért megállapította, hogy a szerkezetátalakítási terv összhangban van a bankoknak nyújtott szerkezetátalakítási támogatásról szóló iránymutatással.

Elõzmények

Az FHB Bankot a Magyar Állam alapította 1997-ben, a bank többségi tulajdonosa is az állam volt. Az állam részesedése 2007 augusztusában a 4%-ot éppen meghaladó mértékre csökkent.

Az FHB eredeti rendeltetése szerint a jelzáloglevelek használatát terjesztõ jelzálogbank. A bank fõként jelzáloglevelekkel fedezte hitelezési tevékenységét, emellett más bankok jelzáloghiteleit is refinanszírozta. Az FHB a késõbbiek során különbözõ lakossági és vállalati hiteltermékek értékesítésébe kezdett, és belevágott a számlavezetési, betétgyûjtési és kártyával kapcsolatos szolgáltatások nyújtásába is.

Magyarország 2009. március 25-én a magyar likviditási program keretében 120 milliárd forint összegû középtávú állami hiteltámogatást nyújtott az FHB-nak, amelyet 2009. március 31-én 30 milliárd forint összegû tõkeinjekcióval egészített ki.

Az intézkedésekkel a bank fizetõképességét kívánták szavatolni, illetve hogy képes legyen átvészelni a teljes magyar bankszektorban érezhetõ likviditási problémákat.
Az FHB 2010. február 19-én a feltõkésítés teljes összegét visszafizette az államnak. Ezt követõen 2010 szeptemberében felvásárolta az Allianz Bankot és hosszú távú stratégiai megállapodást kötött az Allianz Hungária biztosítóval.