Megadóztatnák a magyar nyugdíjakat
2012.03.13
Az OECD kormánynak megfogalmazott javaslatai szerint fontos, hogy megállapodjunk a nemzetközi szervezetekkel, ez lenne az elsõ lépés a forint stabilizálása felé – írja az Mfor.hu.

A szervezet frissen bemutatott jelentése 2012-ben 0,6 százalékos visszaesést, jövõre pedig 1,1 százalékos növekedést vár, a gazdaságot továbbra is az export húzhatja, hiszen a lakossági fogyasztás az idei 2 százalékos visszaesés után még jövõre is legfeljebb stagnálhat.
Az OECD szakemberei szerint az infláció az idén 4,9 százalékos, jövõre pedig 2,9 százalékos lehet éves szinten. A munkanélküliséget tekintve a 2012-es 11,9 százalékos adat csak kismértékben csökkenhet jövõre is.

Az OECD szakembere szerint a költségvetés bevételi oldalát érintõ egyszeri intézkedések helyett hosszútávú, strukturális intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy a költségvetés egyensúlyban maradjon.
A konkrét javaslatok között szerepelt a legkevésbé torzító adók emelése, ilyen a vagyonadó és a környezeti adó, valamint az adók beszedésének erõsítése, továbbá a válságadók 2012 végi kivezetése. Az OECD véleménye szerint vissza kell vezetni az adójóváírás intézményét, adómentességet kell biztosítani az alacsony jövedelmûeknek, illetve a gyermekek után járó adókedvezményt nem a gyermekek számához, hanem a jövedelemhez kellene igazítani.

A minimálbér emelése helyett a regionálisan differenciált minimálbér bevezetését javasolja a szervezet, mely az elmaradott régiókban erõsítené a munkahelyteremtést. Emelni kellene a munkanélküli segély jogosultsági idõtartamát, melyet tavaly kilencrõl három hónapra csökkentett a kormány.
A nyugdíjrendszer harmadik pillérének megerõsítését is javasolta az OECD, továbbá az önkéntes nyugdíjpénztárakat, illetve minden nyugdíjellátást megadóztatna Magyarországon, hogy megosszák a terheket a jelenlegi és a jövõbeni nyugdíjasok között. Emellett fontos lenne a korai nyugdíjazás visszafogása.

A nyugdíjak adóztatása szakmailag vitatott kérdés, Magyarországon az alkotmánybíróság korábbi döntése ki is zárja a nyugdíjak adóztatását, a magyar kormány nem is tervez semmi ilyet - mondta az mfor.hu kérdésére Cséfalvay Zoltán, az NGM stratégiai államtitkára.