Nem mindenki \"hurráoptimista\" az egészségbiztosítási piacot illetõen!
2012.03.21
Azok az ügyfelek, akik tudtak végtörleszteni, megszabadultak egy havi rendszeres tehertõl, az a többlet pedig, amely náluk marad, fordítódhat rendszeres megtakarításra is a jövõben – véli Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágvezetõje, aki a Tanácsadó magazin márciusi számában adott interjút.

További részletek, és az interjú teljes szövege itt: www.tanacsadomagazin.hu

Milyennek értékeli az életbiztosítási piac 2011. évi eredményeit?


Mivel az életbiztosítási piac a megtakarítási piac része, ezért a K&H-nál a legfontosabb mutatónak az életbiztosítási díjtartalék, a kezelt vagyon alakulását tekintjük. Megfelelõ megtartási ráták mellett a díjbevétel nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy növeljük a kezelt vagyont. Éppen ezért a hosszú távú stratégiai célunk az életbiztosítások területén nem elsõsorban a díjbevétel, hanem a kezelt vagyon növelése. Ebbõl a szempontból piaci szinten azt a szomorú tendenciát látjuk, hogy 2011 elsõ három negyedévében rendre csökkent a szektor által kezelt vagyon, a negyedik negyedévben a piacok teljesítménye minimálisan növelte az életbiztosítási díjtartalékok szintjét, de összességében a szektor 3,36 százalékos mínusszal zárt.

Milyen hatással volt állományaikra a végtörlesztési periódus?

Mivel jelenlegi portfóliónk jelentõs részét a banki értékesítésnek köszönhetjük, számottevõ az átfedés a bank hitelezett és életbiztosítással rendelkezõ ügyfelei között. Nem meglepõ, hogy a legjelentõsebb mértékû törlésre a svájci frank alapú kombi termékünknél került sor. Ezen túlmenõen a végtörlesztéshez értelemszerûen az ügyfelek a megtakarítási életbiztosításaikat is felhasználták. Ám nem csak a megtakarítások területén növekedett meg a törlési ráta, hanem a hitelekhez kapcsolódó kockázati életbiztosításokban is. Úgy gondolom, mivel a végtörlesztés hajrája áthúzódik 2012-re, az igen mély nyomokat fog hagyni a szektor által kezelt vagyon elsõ negyedévi adatain.

Elindult a mozgolódás az egészségbiztosítás területén, többen kifejezetten sokat várnak ettõl a területtõl már 2012-ben is…

Ebben a témában nem vagyok ennyire „hurráoptimista”, nem gondolom, hogy az idén óriási áttörés lesz ezen a területen. A munkáltató által járulékmentesen köthetõ egészségbiztosítás fontos lépés, hiszen ezzel azonos bánásmódban részesül az egészségbiztosítás a többi kockázati biztosítással. De jelenleg a munkáltatók többsége sajnos nincs abban a helyzetben, hogy növelje a béren kívüli juttatásokat, több helyen ezek már véglegesítésre kerültek a törvény elfogadását megelõzõen. Ráadásul egy valós szolgáltatást nyújtó egészségbiztosítás, még a járulékoktól megtisztítva sem olcsó.

Általában véve azt gondolom, hogy az egészségbiztosítási piac jelenleg több mint képlékeny. Alapvetõen két út van: felépíteni egy a társadalombiztosítástól teljesen független ellátást, vagy kiegészíteni az állampolgári jogon járó szolgáltatást. Ez utóbbi nyilvánvalóan egy jóval kedvezõbb díjszintû terméket biztosítana, azonban kialakításához még alapvetõ peremfeltételek hiányoznak. Hogy csak kettõ említsek: definiálni kell a TB által finanszírozott szolgáltatásokat, és el kell dönteni, hogy a TB által finanszírozott egészségügyi intézmények milyen feltételek mellett szerzõdhetnek magán biztosításokkal, és milyen keretrendszerben kezelhetnek magánbiztosításból finanszírozott betegeket. A nehézségektõl eltekintve biztos vagyok benne, hogy az elkövetkezõ években felpezsdül az egészségbiztosítási szegmens és idén jó pár új termék fog megjelenni.