A betegségek korlátozzák a gazdasági növekedést
2011.06.21
Elképesztõ összegekbe kerül a világgazdaságnak a nem járványos betegségek, különösen a rák terjedése, ami immáron elérte a feltörekvõ országokat is. Az emiatt kiesõ munkaerõ korlátozza a gazdasági növekedést – írja cikkében a Napi Gazdaság.

Az újonnan diagnosztizált rák betegségek 300 milliárd dolláros kiadást okoztak a világgazdaságban 2010-ben, ezen belül csak a tüdõrák négymilliárdos pluszköltséggel járt - derül ki a Harvard Egyetem közgazdászainak elemzésébõl. A betegség egyre jobban terjed a fejlõdõ és a feltörekvõ országok lakosainak körében is, miután életmódjukban megjelentek a kockázatot növelõ tényezõk: a túlzott dohányzás, szeszesital-fogyasztás, a szenvedélybetegségek és a fizikai mozgás hanyagolása.

A rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus tüdõelégtelenség és a cukorbetegség okozza a világon a halálesetek 60 százalékát, megölve évente 36,1 millió embert - idézi a Bloomberg az Egészségügyi Világszervezet statisztikáját.

Szakértõk szerint a nem járványos betegségek számottevõen akadályozni fogják a világgazdaság fejlõdését, és lényeges szerepet fognak játszani abban, hogy az emberek nagy tömegei nem tudnak kitörni a szegénységbõl.

Az ilyen típusú megbetegedések és a halálesetek miatt romlik a termelékenység, ami 2030-ban már 35 ezer milliárd dollárt farag majd le a világgazdaság GDP-jébõl. Ez hétszerese annak az összegnek, amit ma a világ országai egészségügyi kiadásokra költenek. Ezért a nem járványos betegségek megelõzésére és kezelésére költött összegeket célszerûbb befektetésként kezelni - állítja a szakember.